| Zo zou de nieuwe moskee in Jette er moeten uitzien.

Nieuwe moskee in Jette: buurt vreest mobiliteitsproblemen

TRO
30/08/2019

De vzw Averroes heeft een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd voor de moskee die ze wil bouwen in Jette. Buurtbewoners maken zich zorgen om de mobiliteit in de wijk met de komst van het ambitieuze project.

De moskee die Averroes plant aan de Esseghemstraat in Jette is geen gewone. Het gebouw moet vijf etages hoog worden en meer bevatten dan alleen de twee grote gebedsruimtes die elk plaats bieden aan 300 moslims. Twee jaar geleden, toen imam Boubker Macbahi via crowdfunding zijn budget probeerde rond te krijgen, werden de plannen al toegelicht. Zo moet er onder meer plaats zijn voor een sportzaal, fitnesszaal, cafétaria, polyvalente ruimte voor culturele activiteiten en huisvesting voor mensen in de problemen.

"Het project is nog altijd hetzelfde", zegt Macbahi vrijdag in La Capitale. "Het project heeft wat vertraging opgelopen, maar we zijn tevreden dat we nu een dossier hebben kunnen indienen voor de vergunning."

Om het project te financieren, sprak de imam al meerdere malen expliciet uit niet afhankelijk te willen zijn van fondsen uit Saudi-Arabië. Er werd onder meer een crowdfunding georganiseerd. "Momenteel hebben we 500.000 euro verzameld", aldus Macbahi. "Voor de eerste fase hebben we een miljoen nodig. Nu het dossier vooruitgaat, verwachten we nieuwe donaties te krijgen."

'Nog niets beslist'

Vanaf 29 augustus is het dossier de fase van het openbaar onderzoek ingegaan. Dat duurt nog tot en met 12 september. "De aanvraag hangt er nog minder dan een week, maar we hebben al veel reacties ontvangen", zegt schepen van Stedenbouw Shirley Doyen (MR). "De buurtbewoners maken zich vooral zorgen om de mobiliteit in de wijk. De plannen zijn in te kijken bij de gemeente. Er is nog niets beslist."

Op 23 september komt de overlegcommissie samen en zal een advies worden geformuleerd over de aanvraag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Stedenbouw

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni