Nieuwe simulatiebeelden hoofdkantoor Europese Commissie

© 2019. Project by AVA ARQUITECTURA TECNICA Y GESTION - EU Commission
| Het winnend ontwerp voor het bouwblok 130

De verschillende ontwerpen voor het toekomstige hoofdkantoor van de Europese Commissie op de Wetstraat zijn te ontdekken op een tentoonstelling. Niet alleen het winnend project, maar ook de plannen van de teams die achter het net visten. Daarbij grote namen zoals Jean Nouvel, Snohetta en MVRDV.

De Europese Commissie gaat over enkele jaren een nieuw complex bouwen op het bouwblok tussen de Wetstraat, de Spastraat, de Jozef II-straat en de Etterbeeksesteenweg. Het gaat om een van de grootste bouwprojecten in Brussel de komende tien jaar, goed voor 175 à 190.000 vierkante meter. Potentieel gaat het ook om het toekomstige hoogste gebouw van Brussel, met een maximaal toegelaten hoogte van 155 meter. Hoger mag niet, omwille van de nabijgelegen luchthaven.

Meer dan 5.000 mensen zullen er werken. Daarnaast komen er ook twee kinderdagverblijven, restaurants, winkels en een bezoekerscentrum. De bouwheer belooft ook aandacht voor groen en een kwalitatieve openbare ruimte, inclusief een nieuwe toegang tot metrostation Maalbeek.

Een internationale architectuurwedstrijd werd afgelopen zomer afgerond in het voordeel van een team rond het Spaanse bureau Rafael de la Hoz Arquitectos. In totaal dienden 28 teams een ontwerpvoorstel in. De verschillende projecten zijn nog de hele maand september te ontdekken in het Info Point Europe, Archimedesstraat 2 te Brussel.

De deelnemerslijst oogt indrukwekkend, met teams rond B2Ai, Neutelings Riedijk, Xaveer De Geyter, Zaha Hadid, Snohetta en MVRDV in een team met Jaspers-Eyers. Hieronder alvast enkele simulatiebeelden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?