Toekomstige Wetstraattoren speelt haasje-over met Zuidertoren

© 2019. Project by AVA ARQUITECTURA TECNICA Y GESTION - EU Commission
| De huidige kantoormuur langs de Wetstraat wordt afgebroken en moet plaats maken voor hoge torenblokken en veel open ruimte op straatniveau.

De geplande kantoortoren van de Europese Commissie in Wetstraat 130 krijgt stilaan vorm. Met 165 meter zou de Wetstraattoren hoger worden dan de Pensioentoren, maar het Gewest ziet hem liever tien meter kleiner. In 2035 zou hij klaar moeten zijn.

Eerder raakte al bekend dat het Spaanse bureau Rafael De La-Hoz Arquitectos de nieuwe kantoortoren van de Europese Commissie mag bouwen, goed voor een oppervlakte van 200.000 m² aan de Wetstraat nummer 130, vlak aan de Spastraat en de Etterbeeksesteenweg.

Het project ‘Loi 130’ bestaat uit twee grote torens, waarvan de grootste 165 meter hoog zou worden, zoals ook de Europese Commissie voorzag in de architectuurwedstrijd. Daarmee zou de Wetstraattoren wedijveren met de Zuidertoren, met zijn 165 meter (gebouw plus antenne) momenteel de hoogste van Brussel.

Luchtverkeersleiders

“Maar het Brussels Gewest kan dat niet toelaten, door afspraken met de luchtverkeersleiders van Belgocontrol,” zo vertelt Tom Sanders, directeur van het departement Territoriale Strategie bij perspective.brussels, aan Le Soir. “Het nieuwe Richtplan van Aanleg voor de Europese Wijk beperkt de toegelaten hoogte tot 155 meter, even hoog als het gebouw van de Zuidertoren.”

Dat is een restrictie die de projectontwikkelaars en architecten niet zomaar kunnen negeren, want uiteindelijk beslist het Brussels Gewest over de bouwvergunning. In ieder geval moet de bouw van de toren in 2025 beginnen, aan de kant van de Etterbeeksesteenweg. Tien jaar later, in 2035, moet de Wetstraattoren klaar zijn.

Richtplan raadplegen

Het nieuwe Richtplan van Aanleg wil de Europese wijk overigens diversifiëren, vooral door extra woningen te voorzien, zo’n 200.000 in totaal. In de herfst kunnen burgers de tekst raadplegen tijdens het openbaar onderzoek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?