© 2019. Project by AVA ARQUITECTURA TECNICA Y GESTION - EU Commission | De huidige kantoormuur langs de Wetstraat wordt afgebroken en moet plaats maken voor hoge torenblokken en veel open ruimte op straatniveau.

Spaans bureau tekent nieuwe Commissiekantoren in de Wetstraat

TD
© BRUZZ
10/07/2019

Het Spaanse architectenbureau Rafael De La-Hoz Arquitectos heeft de ontwerpwedstrijd gewonnen voor het nieuwe kantoorcomplex van de Europese Commissie in de Wetstraat. Het hele complex moet tegen 2035 af zijn.

De Europese Commissie heeft de resultaten bekendgemaakt van een architectuurwedstrijd die in het voorjaar van 2018 was opgezet om de beste oplossing te vinden om een deel van de verouderde kantoren in de Europese wijk te vervangen. Een groep van vijf bedrijven, geleid door het Spaanse bureau Rafael De la-Hoz Arquitectos, zal het huidige complex afbreken en het nieuwe bouwen.

"Het is de bedoeling dat de nieuwe gebouwen een combinatie bieden van kantoren en faciliteiten voor een groter publiek, zoals restaurants, winkels en openbare groene ruimten. Het project wil een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van de buurt en meer bezoekers en inwoners van Brussel naar dit deel van de stad lokken," klinkt het in een mededeling van de Commissie.

Het consortium moet deze site met een oppervlakte van 24.000 m2 omvormen tot een complex van bijna 190.000 m2 dat burelen voor minstens 5.250 medewerkers moet kunnen huisvesten. Er worden voorts twee ruimtes voor kinderopvang voorzien, alsook een bezoekerscentrum dat jaarlijks 345.000 mensen kan ontvangen, 3.000 m2 oppervlakte voor restaurants en winkels, en openbare ruimtes met groenzones.

De nieuwe gebouwen moeten de helft minder CO2 produceren en 70 procent minder energie verbruiken dan de huidige burelen. De werken zouden in 2025 moeten starten aan de zijde van de Steenweg op Etterbeek. Tien jaar later zou het hele complex afgewerkt moeten zijn. Het concours verliep in nauwe samenwerking met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Stedenbouw, Europese Commissie, Loi 130, kantoorgebouw, Wetstraat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie