Europese Commissie wil af van kantorenmuur Wetstraat

© Europese Commissie
| Een volledig bouwblok langs de Wetstraat wordt afgebroken

De Europese Commissie gaat een volledig bouwblok langs de Wetstraat vervangen door een nieuw kantorencomplex. Dat wordt meteen een van de grootste gebouwen in Brussel. Het project zal de Wetstraat grondig veranderen, die meer en meer een wijk met losstaande gebouwen wordt in plaats van lage, aaneengesloten kantoren.

Minstens 175.000 vierkante meter, dat wordt het vloeroppervlak van het nieuwe kantoorgebouw. Ter vergelijking: de twee Proximus-torens aan het Noordstation zijn goed voor 100.000 m², het nieuwe NAVO-complex is 250.000 m². Het gaat dus om een enorm bouwproject, goed voor een investering van 500 miljoen euro, weet de krant De Tijd.

De Europese Commissie wil verschillende kleine en verouderde kantoorgebouwen vervangen door één modern en energiezuinig complex. Dat komt tussen de Wetstraat, de Jozef II-straat en de Spastraat, op een perceel van ongeveer 300 meter bij 85 meter. De gebouwen die er staan worden vandaag al gebruikt door de Commissie.

Hoe dat er zou moeten uitzien is nog onduidelijk. Een grote architectuurwedstrijd moet innovatieve voorstellen opleveren. In juli 2019 wordt het winnende ontwerp bekendgemaakt. Het proces wordt begeleid door een elfkoppige jury, ook de Brusselse bouwmeester is betrokken.

Wetstraat nieuwe stijl

In het gebouw Loi 130 komen niet alleen kantoren voor ongeveer 5.000 ambtenaren, maar ook twee crèches, een bezoekerscentrum, restaurants, winkels en publieke ruimtes. In het complex wordt ook een ingang naar metrostation Maalbeek voorzien. De bouw zou beginnen in 2025, het volledige project moet tien jaar later af zijn.

Dat betekent dat de Wetstraat er vanaf 2025 erg anders zal uitzien. Vandaag lijkt die straat nog het meest op een autoriool, waar het verkeer tussen twee eindeloze kantoormuren stroomt. Die autodrukte zal niet meteen verdwijnen, de twee muren wel.

The One
© Immo Victoire
| De nieuwe kantoor- en woontoren The One aan de Wetstraat

Dat is het gevolg van een nieuw stedenbouwkundig reglement dat de bouw van hogere, op zichzelf staande gebouwen stimuleert. De gevels moeten ook niet allemaal tot de rand van de weg komen, zoals vandaag. Zo wordt de kantoormuur doorbroken en ontstaan er interessantere perspectieven, en valt er meer zonlicht op de Wetstraat. Er komt ook meer openbare ruimte vrij, voor pleintjes en parkjes.

Met de bouw van de kantoor- en woontoren The One is dat plan al voor een stukje omgezet in de realiteit. Ernaast komt nog een andere toren. En met Loi 130 wordt meteen de halve noordzijde van de straat aangepakt.

Europa in Brussel

Er wordt wel eens beweerd dat eurocraten in Brussel in hun eigen, private bubbel leven. Maar doet Europa wel genoeg voor Brussel, en vice versa?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?