Ninoofsepoort: park of vijver?

Arnaud De Decker
© BRUZZ
16/02/2019

Tegen de lente van dit jaar moet een nieuw park het licht zien aan de Ninoofsepoort. Vandaag oogt een groot deel van de toekomstige groene long echter meer als een vijver. De samenstelling van de grond zou aan de basis liggen van het fenomeen. 'Geen probleem', volgens Beliris. Al denkt de aannemer van de werf daar anders over.

Aan de Ninoofsepoort, langs het kanaal en grenzend aan de gemeentes Brussel-Stad, Molenbeek en Anderlecht, moet tegen de lente van dit jaar een park verrijzen. De bedoeling is om een groene long te creëren waar het aangenaam vertoeven is voor buurbewoners of passanten met een structuur die aan een amfitheater doet denken, en een vochtige zone die het mogelijk maakt om de vegetatie van de Zennevallei opnieuw in de buurt te halen.

Dat klinkt als muziek in de oren van de vele buurtbewoners die mee het project hebben vormgegeven. Toch is de realiteit momenteel ietsje anders.

Het (nog steeds braakliggend) stuk grond, dat in totaal 2,4 hectare groot is, ligt volledig onder water. Niets doet vermoeden dat er binnen drie maanden een gloednieuwe park zou moeten openen. BRUZZ ging een kijkje nemen en stelde vast dat de aarde, die het water weerhoudt, sterk doet denken aan klei of leem.

Grondmysterie

Bouwheer Beliris erkende in eerste instantie dat er moeilijkheden zijn. “We hebben een probleem met waterinfiltratie en trachten momenteel het probleem te identificeren”, aldus Marianne Hiernaux van Beliris. "De volgende weken laten we acht grondanalyses uitvoeren om klaarheid te scheppen." Het gebruik van een leemachtige grond mag op zich nog geen probleem zijn, weet de woordvoerder. "Het is niet uitzonderlijk dat klei of leem gebruikt wordt, al kan de concentratie en hoeveelheid ervan variëren.”

Een van de oplossingen zou volgens Beliris zijn om er een nieuwe laag grond over te kappen, grond die deze keer wel geschikt zou zijn. Maar of dat voldoende is om een duurzame oplossing te bieden, valt nog af te wachten.

Enkele dagen na dat eerste antwoord verandert Beliris zijn versie, zonder veel uitleg. "Er is helemaal geen probleem. We zoeken nu alleen nog een datum voor de officiële opening."

Volgens aannemer Viabuild lijkt het niet onmogelijk dat de ondergrond effectief bestaat uit leem of klei, of dat de proporties alvast niet kloppen. Dat kan ervoor zorgen dat het water niet verder kan doorsijpelen, met wateroverlast tot gevolg. “Ook al wordt er nieuwe, verse grond aangelegd, het is niet onmogelijk dat het probleem aanhoudt bij zware regenval”, klinkt het bij Viabuild.

Gewestadministratie Leefmilieu Brussel zal instaan voor het beheer van het park, maar was niet bereikbaar voor een reactie.

ninoofsepoort_0.jpg

Simulatie van de Ninoofsepark na de werken

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Stedenbouw, park

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni