De verwaarloosde omgeving van de trappen bij metrostation Delacroix, aan de Mariemontkaai

| Een foto van de situatie zoals ze nu is.

Omgeving metrostation Delacroix wordt groener

JP
© BRUZZ
18/01/2022

In de omgeving rond het metrostation Delacroix en de Abbatoir wordt een groenere kanaaloever gepland. Het gaat om een heraanleg die kadert binnen het stadsvernieuwingscontract Heyvaert-Poincaré.

De gemeente Anderlecht is van plan om de verwaarloosde verbinding tussen de Ropsy Chaudronstraat en de Fernand Demetskaai, vlakbij het metrostation Delacroix, opnieuw aan te leggen. Het project maakt deel uit van een grotere renovatie van alle openbare ruimte tussen de metrostations Clemenceau en Delacroix in het kader van het stadsvernieuwingscontract Heyvaert-Poincaré. Dat moet de openbare ruimte in de buurt verbeteren en zorgen voor extra voorzieningen.

Het idee is het landschap op de as Ropsy Chaudron-Jules Ruhl te vergroenen. Deze strook, met heel wat onaantrekkelijke restruimtes, wordt beplant met 28 bomen en bloembollen. Om dat te doen wordt ook een leegstaand en vervallen gebouw op de hoek van de Ropsy Chaudronstraat en de Jules Ruhlstraat afgebroken.

Een schematisch overzicht van de omgeving van de Ropsy Chaudronbrug, waar extra bomen komen

| Rond de Ropsy Chaudronbrug komen extra bomen

Trap met fietsrails

De Ropsy Chaudronbrug zelf wordt volledig behouden, maar de monumentale trap van de brug bij het metrostation wordt vervangen door verschillende "duidelijke, open trappen." Vandaag zijn er heel wat hoeken waar de zichtbaarheid beperkt is. Op de westelijke kanaaloever bij recyclagecentrum Recy-K komen rails om de fiets over te verplaatsen. Eerder werden ze gedwongen naar de volgende brug te fietsen of hun fiets over de schouder de trap af te dragen.

Landschapsontwerper Bas Smet en het bureau ORG werden gekozen voor het ontwerp. De bekende landschapsarchitect werd met zijn bureau eerder al gekozen om onder meer het nieuwe Sint-Gillisvoorplein vorm te geven.

Het project voor de vergroening van Delacroix is in openbaar onderzoek tot 12 februari 2022. Nog tot die tijd kun je je bezwaren of opmerkingen indienen bij de gemeente. Na het openbaar onderzoek gaat de overlegcommissie aan de slag met de bezwaren en een reeks adviezen, om zo tot een definitief advies te komen. Op basis daarvan kan een bouwvergunning afgeleverd worden.

Een schematisch overzicht van de nieuwe trappen tussen de Demetskaai en de Ropsy Chaudronbrug

| De architect gaat in het ontwerp voor 'duidelijke, open trappen'. Op dit voorbeeld zie je de Fernand Demetskaai.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni