De nieuwe simulatiebeelden tonen een sober gebouw.© G2 Architectural Graphics voor Robbrecht en Daem – Dierendonckblancke – VK – Arup

De Vlaamse openbare omroep VRT heeft nieuwe simulatiebeelden van het nieuwe omroepgebouw aan de Reyerslaan voorgesteld. Het zijn de eerste beelden die precies tonen hoe het gebouw eruit moet zien. Als het mediabedrijf vlot een bouwvergunning, krijgt kunnen de werken eind 2018 starten.

De VRT bouwt een nieuw hoofdkwartier omdat het huidige complex aan de Schaarbeekse Reyerslaan erg verouderd is. Het nieuwe omroepcentrum krijgt een kleinere oppervlakte en moet dichter bij de stad staan. Het huidige gebouw is sterk in zichzelf gekeerd.

Het is geen kantoorgebouw, benadrukt de omroep daarom, maar een cultuur- en ontmoetingscentrum. Zo gaat er veel aandacht naar de openbare ruimte, en dan vooral naar het nieuwe Kioskplein dat een deel wordt van het park op de Reyerscampus. Daar zouden concerten georganiseerd kunnen worden.

Bijgestuurd

Het ontwerp is wel bijgestuurd: vooral de veranderingen aan het kleine torentje vallen op. De inplanting van dat gebouw is gewijzigd, en er worden atypische ramen gebruikt. De gevel werd dan weer een stuk vlakker en soberder dan in de eerdere versie. Ook de gelijkvloerse verdieping is veranderd: die is wat meer gesloten dan op vorige beelden. (Lees verder onder de afbeelding)

VRT-gebouw vorige versie
© G2 Architectural Graphics voor Robbrecht en Daem – Dierendonckblancke – VK – Arup
| Een eerder ontwerp voor het VRT-gebouw

Het gebouw werd ontworpen door Robbrecht en Daem en Dierendonckblancke. Tot 27 februari loop het openbaar onderzoek waarbij burgers hun opmerkingen over het project kunnen opsturen. Later dit jaar volgt wellicht een bouwvergunning. De VRT hoopt de studio's en kantoren in 2021 te verhuizen.

Het is niet het enige bouwproject op de Reyerssite. Die wordt omgebouwd tot een mediapark, met naast nieuwe gebouwen voor de Franstalige omroep RTBF en de regionale zender BX1 ook plaats voor woningen, voorzieningen en groen.

newrtbfvrt.png
Ook de RTBF bouwt een nieuw omroephuis © V+ en MDW Architecture

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?