Op Kuregemse stadskanker moeten 101 woningen verrijzen: 'Het is hier nu al overbevolkt'

© BRUZZ
04/01/2024
Updated: 04/01/2024 18.25u

Er is een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd voor de bouw van 101 woningen en drie winkels in de Anderlechtse Kuregemwijk. Dat schrijft La Dernière Heure en wordt bevestigd door projectontwikkelaar Matexi. De oude Bosch-site aan de Bergensesteenweg, waar het project moet verrijzen, ligt al dertig jaar braak. Toch is niet iedereen in de buurt enthousiast over de plannen.

11.000 vierkante meter woningen, 1.200 vierkante meter winkels: de plannen om de oude Bosch-site in Anderlecht om te vormen, zijn behoorlijk omvangrijk.

Verspreid over drie gebouwen wil projectontwikkelaar Matexi op vijf verdiepingen 101 appartementen en drie winkels neerpoten. De woningen en commerciële ruimte komen in het verlengde van de Brouwerijlaan te liggen, op de hoek met de Bergensesteenweg.

Het gaat over veertig tweekamerappartementen, 26 eenkamerappartementen, zeventien driekamerappartementen, een tiental studio’s en ook twee appartementen met vier slaapkamers. In de plannen staan voorts nog 199 fietsparkeerplaatsen en 45 ondergrondse parkeerplaatsen.

Aan de andere kant van het blok plant ontwikkelaar ION trouwens nog eens 53 appartementen en een kleine winkel. Dat nieuws raakte eerder al bekend. Door de projecten van Matexi en ION zal de Brouwerijlaan overigens verlengd en autovrij worden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

l’îlot Bosch

Openbaar park

Voor het project van Matexi start het openbaar onderzoek in de komende weken. Naast de woningen en winkels, is het ook de bedoeling om een openbaar park te bouwen, verklapt directeur Acquisitie en Ontwikkeling Kristoff De Winne aan BRUZZ.

"Het plan is om stevig te ontharden, groen aan te leggen en de biodiversiteit te versterken. Het zou een frisse wind in de buurt betekenen," aldus De Winne. De huidige gebouwen op het perceel worden met de grond gelijkgemaakt. De oude Bosch-site ligt al dertig jaar braak.

Toch is niet iedereen in de buurt onverdeeld enthousiast over de plannen. In Kuregem staan nieuwe appartementen niet bovenaan het verlanglijstje, blijkt bij een rondgang in de wijk. "Ik denk dat het hier al overbevolkt is, ik zie het nut niet om hier nog meer buurtbewoners aan toe te voegen," zegt een buurtbewoner.

Sociale woningen

Veel buurtbewoners zien liever een parking of sociale woningen verrijzen en vrezen dat het project van Matexi te duur zal zijn voor de wijk. "We zien dat de gemeente blijft opperen voor zulke projecten, zonder sociale woningen, om mensen aan te trekken die niet uit deze wijk komen," vindt Wayan Brindel van de Anderlechtse vzw Centre de Rénovation Urbaine.

Matexi werpt tegen dat de woningen kunnen bijdragen aan de sociale mix in de wijk en aan een nieuwe dynamiek in de markt.

De projectontwikkelaar heeft nu dus een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd. Of het die zal krijgen, moet nog blijken. "Het is een zone voor gemengd gebruik, je kan er meerdere types woningen op zetten," weet Raf Pauly van stadsbeweging Bral.

"Zolang er voldoende normen worden opgesteld, is er veel mogelijk. We zien dan ook dat dit soort projecten er doorgaans wel in slaagt vergund te worden. Maar eerst moeten we afwachten welke resultaten het openbaar onderzoek zal voortbrengen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Stedenbouw, Kuregem, Bosch-site, Bergensesteenweg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni