Openbaar onderzoek NEO van start

Eenmaal het stedenbouwkundig attest verkregen is, hoeven de promotoren geen nieuw openbaar onderzoek meer te houden voor het verkrijgen van de vergunning zelf.

Het project NEO op de Heizel gaat de laatste fase in voor het de vergunningen aanvraagt. Burgers en verenigingen kunnen de plannen nog inkijken tot en met 23 februari. Dat kan zowel in de Stad Brussel, Wemmel als Grimbergen.

Het openbaar onderzoek naar NEO I is gestart. Het project op de Heizel – vlak naast het Koning Boudewijnstadion – omvat een shoppingcenter van 72.000 vierkante meter, horeca, een bioscoop, een binnen- en buitenpretpark, 590 woningen, kantoren, een bejaardentehuis, twee crèches en een grote ondergrondse parking.

Dat openbaar onderzoek van 25 januari tot en met 23 februari gebeurt in functie van een stedenbouwkundig attest. Bij zo’n attest zijn de plannen minder uitgewerkt dan bij een klassieke bouwvergunning, zonder details over de installaties bijvoorbeeld.

Maar eenmaal zo’n attest verkregen is en achteraf de vereiste bouwvergunning wordt aangevraagd, is een nieuwe effectenstudie of openbaar onderzoek niet meer nodig.

40.000 bezoekers per dag

Met de beoogde 40.000 bezoekers per dag - waarvan het merendeel met de auto - is mobiliteit een gevoelig punt voor de hele buurt, naast luchtkwaliteit en de impact op de kleinhandel.

Daarom organiseren ook buurgemeenten Grimbergen en Wemmel op eigen initiatief een openbaar onderzoek, waar burgers de plannen kunnen inkijken en becommentariëren.

De trekkers van het project gaan ten slotte op 5 februari in debat met tegenstanders zoals Unizo en Bral. Dat gebeurt op initiatief van het buurtcomité Triangle en vindt plaats in het Instituut Maris Stella in Laken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?