1710 pop up Gerijstraat 2

| De Gerijsite tussen de spoorbundels (archiefbeeld)

Openluchtzwembad in masterplan Vorst-aan-de-Zenne

SDS
07/12/2020

In een masterplan van de gemeente Vorst over de zone aan en tussen de spoorbundels bij Wiels staat een openluchtzwembad ingetekend. “Dat zo’n zwembad in een officieel document figureert, is een belangrijke stap”, juicht Paul Steinbrück van Pool is Cool, de actiegroep die daar al lang voor ijvert. De gemeente tempert meteen: er is nog geen akkoord van eigenaar Sibelga, noch een budget of timing.

De gemeente Vorst lanceerde begin 2020 de uitwerking van een masterplan voor het gebied 'Vorst-aan-de-Zenne'. Dat moet bepalen hoe die zone aan en tussen de spoorbundels er tegen 2040 moet uitzien.

De activisten van Pool is Cool spoorden inwoners bij het openbaar onderzoek aan om een zwembad met zonneweide te vragen op de Gerijsite (Charroi), het deel van het gebied tussen de spoorbundels met ingang aan de Gerijstraat, waar ook de Zenne stroomt. Daar werd binnen het stadsvernieuwingscontract eerder al een groot park voorzien.

Het studiebureau dat het openbaar onderzoek heeft gevoerd, heeft alle voorstellen geanalyseerd en die nu in een masterplan gegoten. Het zwembad staat daar in, omringd door een ligweide. Een wandelstrook langs de Zenne, die een natuurlijke linkeroever krijgt, zou het zwembad verbinden met sportterreinen dicht bij de ingang van de site aan de Gerijstraat. De rest van de Gerijsite zou een ‘economische zone’ worden. Het masterplan is goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen. (Lees verder onder de afbeelding)

Masterplan Vorst aan de Zenne

| Het geplande 'Sportpark van de Zenne' in Vorst, van sportvelden aan de Gerijstraat met een wandelpad langs de Zenne naar een openluchtbad achteraan op het terrein.

“Het masterplan is een strategische studie, onze visie op hoe het gebied er over twintig jaar zou moeten uitzien, maar het heeft geen juridische waarde”, dempt de Vorstse schepen van Stadsplanning, Water en Groene Ruimte Alain Mugabo (Ecolo) meteen de feestvreugde. “Het heeft wel een belangrijke symbolische waarde, dit leek ons een pertinent voorstel dat aan een reële nood beantwoordt.”

Over een timing of financiering heeft het masterplan het niet. Voor de schepen is de volgende stap een onderhandeling met Brussels netbeheerder Sibelga, die eigenaar is van de grond op de Gerijsite. “Dat kan over een verkoop van de gronden gaan, maar ook een samenwerking. Dat zal in nauw overleg met het Gewest gebeuren, dat ook het stadsvernieuwingscontract 'Koning', waarmee het masterplan is betaald, heeft gefinancierd.”

Nog vier andere plannen

Tegen de lente hoopt de schepen de voorstellen uit het masterplan te concretiseren, zodat eind 2021 tijdelijke voorzieningen kunnen worden aangelegd. Maar een tijdelijk zwembad komt er niet, daar heeft de gemeente het geld niet voor. “Dat zou ook zijn alsof je twee keer een zwembad aanlegt”, zegt Mugabo.

Woensdagavond om 19 uur kunnen geïnteresseerden online een publieke presentatie van het masterplan en de vervolgstappen bijwonen. Inschrijven daarvoor kan via de gemeente.

Op vijf plaatsen in het Brussels gewest wordt intussen een zwembad of -vijver gepland. Pool is Cool opende onlangs op Facebook de discussie over een zesde plek: de driehoekige bouwput aan de Ninoofsepoort die Besix wil verkopen. Het projecteerde daarvoor beelden van het driehoekige Havnebadet in Aarhus, Denemarken, op beelden van de Brusselse site aan het kanaal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Stedenbouw, Sport, Politiek, Samenleving, openluchtzwemmen, openluchtzwembad, Gerijsite, Alain Mugabo Mukunzi, alain mugabo, pool is cool

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni