Watermaal-Bosvoorde Floréalwijk sociale woningen

| De Floréalwijk in Watermaal-Bosvoorde

Oplossing in zicht voor leegstand in vermaarde tuinwijk

BVR
© BRUZZ
25/10/2019

In de tuinwijk Floréal in Watermaal-Bosvoorde staan nog 83 van de 716 woningen leeg. "Tegen eind 2020 zal het probleem van de niet bewoonde huizen in Floréal opgelost zijn", zegt bevoegd staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS). Die renovatie biedt echter niet zoveel energievoordelen op, zo blijkt.

De renovatie van de tuinwijk Floréal sleept al lang aan. Het Brussels Gewest schakelde de laatste jaren echter een versnelling hoger. Zo kregen 341 woningen al een nieuw dak met bijhorende isolatie. En vorig jaar trok de regering nog eens 9 miljoen euro uit voor de renovatie van woningen in Floréal en de aangrenzende tuinwijk Le Logis.

De renovatie loopt nu op haar laatste benen. Van de 83 nog leegstaande woningen worden er nu 23 beperkt gerenoveerd. Het gaat om huizen die tussen twee huurbeurten geüpgraded worden. "Deze woningen worden in 2020 opnieuw te huur gesteld, en voor 11 van hen is dat ten laatste op 1 februari 2020", zegt Ben Hamou in de commissie Huisvesting.

De overige 60 woningen worden ingrijpender gerenoveerd. Zij worden verspreid over het jaar 2020 weer op de huurmarkt losgelaten. "Zo'n 15 ervan had al in 2018 af moeten zijn, maar doordat de aannemer in gebreke bleef, moeten we een nieuwe openbare aanbesteding uitschrijven", aldus Ben Hamou.

Deze renovatiewerken zorgen echter niet voor reuzensprongen in de energie-efficiëntie van die huizen. "Omdat ze beschermd erfgoed zijn, kan men geen beroep doen op geavanceerde technieken zoals men die bij nieuwe of niet geklasseerde huizen gebruikt", aldus Ben Hamou. "Zo werden in 2018 veertien woningen gerenoveerd, waarna ze een EPB-coëfficiënt tussen de D en E kregen. Een eerder matige energieprestatie dus."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , Politiek , sociale huisvesting , tuinwijk , renovatie , epc

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni