Newton Jamblinne de Meux

| Het Newtonproject met de afsluitbare voetgangersdoorsteek van de Milcampslaan naar de Kortenberglaan

Opnieuw negatief advies voor 'woontorenproject' Newton

© Belga - BRUZZ
16/05/2018

De stedenbouwkundige overlegcommissie van de Stad Brussel heeft opnieuw een overwegend negatief advies gegeven voor het geplande wooncomplex Newton van AG Real Estate, vlak bij het de Jamblinne de Meuxplein. Zowel Brussel-Stad als Schaarbeek verzet zich tegen het ontwerp van een 150-tal wooneenheden.

In 2016 gaf de overlegcommissie voor het eerst al eens een negatief advies over het project dat oorspronkelijk uit drie woontorentjes bestond: een van 8, 11 en 15 etages, met in totaal 157 woningen, winkels en een parking.

Destijds was er vooral bezorgdheid dat de woontorens bepaalde gebouwen in de buurt letterlijk zouden overschaduwen, en te veel inkijk zouden hebben bij de buren. Ook zou het park publiek moeten worden en er minder geasfalteerd moeten worden.

Het project werd bijgestuurd: de appartementsgebouwen werden een stuk kleiner. Maar de bouwheer dacht dat te compenseren door elke afzonderlijke woning kleiner te maken. De helft van de woningen zouden studio's en eenkamerappartementen worden.

Maar de tweede versie van het project overtuigde de gemeentes nog altijd niet. De impact van het project op de buurt zou nog altijd te groot zijn, en het aantal studio's en kleine flats zou te groot zijn. Ook dat er geen fiets- en autoparkings gepland werden voor de nieuwe winkels, zag Schaarbeek als een probleem.

Volgens Schaarbeeks schepen van Stedenbouw Frédéric Nimal (Défi) is de overlegcommissie meermaals samengekomen en heeft ze meerdere studies aangevraagd.

"De talrijke buurtbewoners die tijdens het openbaar onderzoek geprotesteerd hebben, moeten duimen nu. Want enkel de gedelegeerde ambtenaar van het Brussels gewest is bevoegd voor de aflevering of weigering van een bouwvergunning", zegt Nimal.

Dat beseffen ook de buurtcomités die zich verenigd hebben in protest tegen het woonproject. "Dit advies is een opluchting, maar we moeten nu afwachten wat het Gewest beslist", zegt buurtbewoner Gauthier de Crombrugghe aan BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Schaarbeek , Stedenbouw , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni