Een simulatiebeeld van het toekomstige Mediapark in Schaarbeek.

Petitie eist verplichte meting koolstofvoetafdruk bij Brusselse stadsprojecten

© BRUZZ
04/03/2022

De vzw The Shifters Belgium heeft een petitie gelanceerd om de berekening van een koolstofvoetafdruk verplicht en bindend te maken bij elk stedenbouwkundig project van het Gewest. De vereniging was gesprekken gestart met Brusselse parlementsleden, maar die draaiden op niets uit.

The Shifters Belgium is de Belgische tak van een Franse vzw die de economie koolstofvrij wil maken en structurele maatregelen wil nemen om de klimaatopwarming tegen te gaan.

De vereniging wil het Gewest verplichten om de koolstofvoetafdruk of CO2-uitstoot te berekenen voor toekomstige stadsontwikkelingsprojecten. Meer specifiek gaat het om de ‘richtplannen van aanleg’ (RPA, strategische plannen om specifieke wijken grondig aan te pakken op stedenbouwkundig vlak, red.). Intussen zegt de vereniging gesprekken te zijn gestart met Brusselse parlementsleden.

Volgens de vereniging haalt het Brussels gewest de doelstellingen rond CO2-uitstoot niet wegens het gebrek aan prognoses.

Renoveren

De vereniging gebruikt als voorbeeld het project rond het Mediapark in Schaarbeek. De gebouwen daar hadden volgens de vereniging gerenoveerd moeten worden en niet vervangen door nieuwe. “Nieuwbouw blijft immers de voornaamste leidraad, ten nadele van renovatie, en daarbij wordt gebruik gemaakt van materialen die niet erg milieuvriendelijk zijn (voornamelijk beton), die de koolstofvoetafdruk van stadsprojecten aanzienlijk verhogen,” klinkt het.

De vereniging was hiervoor gesprekken met Brusselse parlementsleden gestart, maar die zijn echter op niets uitgedraaid. The Shifters Belgium heeft daarom een petitie gelanceerd op het platform democratie.brussels, zodat het parlement zich over het voorstel zou moeten buigen.

Op dit moment telt de petitie iets meer dan 600 handtekeningen. Om het voorstel voor het parlement te krijgen, zijn er 1.000 handtekeningen nodig.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni