Eenvoudig Nederlands

Plannen voor nieuw Maximiliaanpark zijn klaar: nieuw plein aan het water

© OLM-HBAAT-JOURET-DEDALE
| In het nieuwe park krijgt de rivier meer plaats.

Het Maximiliaanpark krijgt een nieuwe vorm. Dat heeft de Brusselse regering beslist. Het Maximiliaanpark ligt dichtbij het treinstation van Brussel-Noord. Door het park loopt een rivier, de Zenne. Die rivier krijgt meer plaats in het nieuwe park.

De Zenne ligt vandaag nog onder de grond. Maar in het nieuwe park zal de Zenne weer boven de grond stromen. In totaal voor 700 meter. Als de rivier weer open ligt, verbetert de kwaliteit van het water.

Het Maximiliaanpark krijgt een fietspad en een plein langs de Zenne. Het vernieuwde park zal ‘Max aan de Zenne’ heten. Franse en Belgische architecten tekenen de plannen.

De ingang komt aan metrostation IJzer. Vandaar kunnen voetgangers via een brug naar het park wandelen.

De kinderboerderij verhuist

Het is niet zo eenvoudig om de Zenne open te leggen. Het Gewest moet sommige bomen kappen. De meeste andere bomen gaan ze herplanten. Ze moeten ook een gebouw van de Brusselse brandweer afbreken.

In het zuidelijke deel van het Maximiliaanpark ligt vandaag een kinderboerderij. Die boerderij moet verhuizen. Er komt een nieuw plein en een publieke kantine. Vanop het plein kunnen mensen de Zenne zien.

De boerderij krijgt een nieuwe en grotere plek in het noordelijke deel van het park. Daar staan sociale woningen en de WTC-torens. In dat noordelijke deel van het park komen meer bomen. Een groot grasveld en nog een tweede plein zorgen voor extra speelruimte.

Auto’s krijgen minder plaats

Vandaag loopt er nog een drukke autoweg door het Maximiliaanpark, de Simon Bolivarlaan. Die autoweg heeft twee rijvakken aan elke richting. Dat gaat veranderen. “Er komt minder autoverkeer, de wijk wordt groener en openbaar vervoer en fietsers krijgen meer ruimte”, zegt Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen).

Voetgangers krijgen een ruime boulevard dwars door het park. Die boulevard verbindt de Thurn en Taxis-site met het Noordstation, en over enkele jaren ook met het Rogierplein. Voor fietsers komt er een nieuw fietspad langs de open Zenne.

Buurtbewoners krijgen inspraak

Dat zijn de plannen voor het nieuwe Maximiliaanpark. Toch kunnen de Brusselaars nog mee nadenken over het nieuwe park. Vanaf de lente van 2021 komt er een speciaal huis op de site. In dat huis kunnen mensen hun ideeën delen.

“We willen nog veel zaken samen met de burger beslissen”, zegt projectmanager Tine Cooreman van Leefmilieu Brussel. “Bijvoorbeeld welke recreatie en sport er komt. Of wie de paviljoenen op het terrein kan gebruiken.”

De werken aan het nieuwe Maximiliaanpark beginnen in de zomer van 2023. Twee jaar later moet het nieuwe park klaar zijn. In totaal kosten de werken 20 miljoen euro.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

WTC Maximiliaanpark
© OLM-HBAAT-JOURET-DEDALE
| De kinderboerderij verhuist naar het noordelijke deel van het park. Daar staan sociale woningen.
Bolivar
© OLM-HBAAT-JOURET-DEDALE
| In het noordelijke deel van het park komt een grasveld en een tweede plein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?