| De plannen voor het vernieuwde Jeugdpark.

Pumptrack en speeltuin voor allerjongsten: Schaarbeeks Jeugdpark in nieuw jasje

RV
© BRUZZ
08/03/2023

Het minder bekende deel van het Josaphatpark in Schaarbeek, het Jeugdpark, krijgt een grondige opknapbeurt. De gemeente diende eind 2022 een bouwvergunning in. De plannen omvatten de volledige heraanleg van de groene ruimtes, de aanleg van een grote glijbaan en een pumptrack, de installatie van een boomklimparcours en een nieuwe speelruimte voor jonge kinderen. Het openbaar onderzoek start op 11 maart.

Het project komt er op initiatief van de schepen van Groene ruimtes en Kinderen en Jeugd, Deborah Lorenzino (L.B.), en werd uitgetekend door het studiebureau Caneva-S.

“Het Jeugdpark wordt een nieuwe groene oase waar kinderen, jongeren en gezinnen kunnen ontspannen en genieten van deze nieuwe omgeving. Het doel van dit project is om deze groene ruimte haar volledige glans terug te geven en haar tegelijkertijd een nieuwe identiteit te geven die overeenstemt met haar symbolische naam", aldus Lorenzino.

f235046d-parc-de-la-jeunesse-beeld-09.jpg

| Plannen voor een boomklimparcours in het Jeugdpark.

Het herinrichtingsproject moet dit terrein nieuw leven inblazen door het te voorzien van nieuwe multifunctionele recreatieve infrastructuren, met meer planten en minder verharde oppervlakten, en met behoud van de erfgoedkenmerken van de site. Er zullen geen bomen worden gekapt. Ook de waterpartijen met de fonteinen en de ruimtes onder de historische paviljoentjes blijven behouden.

Er worden drie verschillende speelterreinen aangelegd. Een glijbaan met een "pumptrack"-traject, tussen de groene eilanden en rustzones waar kinderen en jongeren verschillende stedelijke sporten kunnen beoefenen. Daarbij moet vooral aan rolschaatsen, skaten en fietsen gedacht worden. Er zou volgens de plannen ook een boomklimzone gebouwd worden voor kinderen en jongeren tussen 6 en 12 jaar. En er komt een nieuwe speeltuin die vooral gericht is op jonge kinderen.

Het openbaar onderzoek zal lopen tot 9 april 2023 en de gemeente hoopt in de loop van 2024 te kunnen starten met de werken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Stedenbouw, Josaphatpark, deborah lorenzino, groene ruimtes, speeltuin, jeugdpark, pumptrack, boomklimpark, heraanleg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni