Renovatie Koning Boudewijnstadion krijgt politieke steun

© Ben Weyts
| Vlaams minister van Mobiliteit en Vlaamse rand Ben Weyts (N-VA) reageert positief op het plan.
Updated: 19-03-2019 - 18:27

De Voetbalbond kondigde aan het Koning Boudewijnstadion te willen renoveren tegen 2022. Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) steunt het plan, net als partijgenoot Johan Van den Driessche en Ecolo-Groen. Voetbalclub Anderlecht is niet betrokken bij het project.

Eerder sprongen de plannen voor de bouw van het Eurostadion op Parking C van de Heizel af. Peter Bossaert, de CEO van de KBVB, en Bob Verbeeck, de CEO van sportmarketingbedrijf Golazo, maakten dinsdag bekend dat er nu toch wordt ingezet op de renovatie van het Koning Boudewijnstadion.

In de Vlaamse regering weerklinken positieve geluiden. "Men heeft jaren gedaan alsof dit geen optie was, maar nu wordt bevestigd dat het wel degelijk mogelijk is," reageert minister Ben Weyts (N-VA). Ook minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) is tevreden. "Maar het is de volgende Vlaamse regering die moet beslissen of Vlaanderen meebetaalt."

'Veel tijd en geld verloren'

Brussels parlemenstlid Johan Van den Driessche (N-VA) benadrukt dat hij in mei 2015 al opriep tot de renovatie van het Koning Boudewijnstadion. Hij vroeg onder meer een studie om de voor- en nadelen van een Eurostadion of een renovatie te vergelijken.

"Dat hebben de voortrekkers van het Eurostadion toen nagelaten en daardoor is er enorm veel tijd en geld verloren gegaan. Had men toen die route genomen, dan was Euro 2020 allicht niet aan ons voorbij gegaan", stelt Van den Driessche.

Groene steun

Ook de partijen Groen en Ecolo willen hun volledige steun verlenen aan de renovatie van het Koning Boudewijnstadion en dat op elk regeringsniveau. Dat zegt Brussels Parlementslid voor Groen Arnaud Verstraete.

De sporters zelf, de sportfederaties en de bevolking worden betrokken bij de toekomstplannen van het Koning Boudewijnstadion en dat zien Groen en Ecolo graag gebeuren. Maar de sleutel tot het behalen van de strakke deadline van 2022 wordt een goede samenwerking op alle bestuursniveaus. "2022 is ambitieus, maar het lijkt me wel haalbaar. Het zal vooral afhangen van politieke wil op de verschillende niveaus en ook de wil om te betalen", stelt Verstraete.

Eerder zei Brussels schepen voor Sport Benoit Hellings (Ecolo) al dat de Stad Brussel geen initiatief meer zal nemen, zoals dat onder zijn voorganger Alain Courtois (MR) gebeurde. "De federale staat en het Brussels Gewest zijn de eerste partners voor dit project", zei Hellings half februari aan BRUZZ. "Maar wij bij de Stad hebben geen bezwaar tegen het project."

'Liever zelfde naam behouden'

Ook Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) steunt de renovatie. "Ik ben persoonlijk voorstander om de huidige naam niet weg te gooien. Het Koning Boudewijnstadion is een begrip in Brussel en ver daarbuiten", stelt Debaets. Het renovatieproject moet er in de ogen van Debaets ook voor zorgen dat het nationaal stadion opnieuw op de kaart gezet wordt.

"Het is goed dat de initiatiefnemers ook andere sporten dan voetbal een plaats willen geven in het stadion. De Memorial Van Damme-atletiekmeeting is zo al intens verbonden met het stadion", zegt Debaets nog.

Geen RSC Anderlecht

Toen de plannen voor het Eurostadion op Parking C op tafel lagen, was het de bedoeling dat RSC Anderlecht mee in dat project zou stappen. Bij de renovatie van het Koning Boudewijnstadion is dat niet het geval.

"Anderlecht is niet betrokken en is ook nooit betrokken geweest in dit dossier", verduidelijkt woordvoerster Marie Verbeke.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?