Rotonde Expo 58 even terug open

© Google-BRUZZ
| Na jaren van verloedering krijgt de Rotonde van Expo 58 volgend jaar een grondige renovatie.

Vrijdag gaat de Rotonde van Expo 58 vlak bij het Atomium na jaren van verloedering weer open.

De Rotonde Expo 58 in verval.
© Brussel-Stad
| De Rotonde Expo 58 in verval.

Het grijsblauwe paviljoen werd ooit neergezet als ticketkantoor voor Expo 58. Daarna was het een kaarters­lokaal en nog later verhuurde Brussel-Stad het aan de vzw Atomium. De afgelopen jaren stond het leeg en verloederde het compleet.

Twee jaar geleden liet het burgerinitiatief Rotonde BXL zijn oog vallen op het gebouwtje. De buurtbewoners zagen er de ideale plek in voor een buurthuis. Maar dat was buiten Brussels schepen Alain Courtois (MR) gerekend. Courtois, bevoegd voor Senioren, kondigde aan dat hij het wilde renoveren tot ontmoetingsplek voor de senioren van de wijk. Rotonde BXL zocht dan maar een alternatief en opende vorig jaar een - tijdelijk - buurthuis in het leegstaande winkelpand Raemdonck.

Inmiddels heeft de stad de Rotonde deels gerenoveerd. Het paviljoentje werd geverfd en er kwam nieuw glas in de ramen. Ondertussen werd de stad na overleg bereid gevonden om ook intergenerationele activiteiten toe te staan in het gebouwtje.

Rotonde 58, Heizel
© Brusselo-Stad
| Rotonde 58, Heizel.

Senior-friendly activiteiten, zo heet het officieel. Rotonde BXL zal zijn werking dan ook in het paviljoen voortzetten. Raemdonck gaat dicht. “De senioren gebruiken het paviljoen overdag, maar na schooltijd, op woensdag en in het weekend kunnen wij activiteiten plannen,” zegt Indra Van Gisbergen van Rotonde BXL. “Onze wekelijkse afspraak met de buurt op vrijdagavond en ook het Repair Café zullen dus zeker kunnen blijven plaatsvinden.”

Maar moet alles nu specifiek senior-friendly zijn? “Dat zal wel meevallen. Ik neem aan dat een knutselatelier met kinderen ook onder de noemer ‘intergenerationeel’ kan vallen.”

Probleem is wel dat de Rotonde over enkele maanden opnieuw voor een hele tijd dichtgaat voor de eigenlijk renovatie. Ook de beneden­verdieping wordt dan opgeknapt.

Vraag is waarom het paviljoentje dan nu al met veel toeters en bellen ingehuldigd wordt. Sommigen vermoeden dat het met de nakende gemeenteraadsverkiezingen te maken heeft. Kateleen Verbanck van Stad-Brussel legt uit dat de renovatie zwaarder en duurder bleek dan aanvankelijk gedacht. “Het duurde even om het nodige budget te vinden. Daarom gebeurt het in twee etappes.”

Rotonde BXL hoopt alvast dat de stad voor die periode een alternatief verschaft. Van Gisbergen: “De nieuwe dynamiek mag niet stoppen, anders zal de teleurstelling groot zijn.”

De Stad Brussel huldigt Rotonde 58 op vrijdag 20 april feestelijk in (16-22u). Op het programma ondermeer een fanfare, majoretten en een volksbal. Het burgercollectief Rotonde BXL maakte voor de gelegenheid de foto-expo Blik op '58-'58 en vue: fotograaf Geert Vanden Wijngaert portretteerde mensen uit de buurt die een verhaal hebben over de expo of over de toekomst van de wijk rond het Atomium. De foto's blijven drie maanden hangen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?