Schaarbeekse Haard start 'renovatiegolf' in Helmetwijk

© Schaarbeek Info
| De nieuwe passiefwoningen in de Vandroogenbroeckstraat (simulatiebeeld)

Drie gebouwen met sociale woningen in de Helmetwijk in Schaarbeek worden eindelijk afgebroken, nadat ze in 2003 al onbewoonbaar werden verklaard na een brand. In de plaats van de bestaande gebouwen komen er achttien passiefwoningen en een gemeenschapslokaal. Het is de start van een renovatiegolf voor de oude sociale woningen in de wijk, belooft maatschappij Schaarbeekse Haard.

Nadat de gebouwen in de Vandroogenbroeckstraat 60-64 door een brand in 2003 onbewoonbaar werden verklaard, volgde een lang proces. Inmiddels is sociale huisvestingsmaatschappij Schaarbeekse Haard schadeloos gesteld en kan ze daardoor een vernieuwingsproject starten op de site. Dat moet achttien families een nieuw onderkomen bezorgen. Er komt ook een gemeenschapslokaal.

Voor het project kreeg de huisvestingsmaatschappij subsidies van het Gewest binnen het 'Be Exemplary'-project, dat ambitieuze duurzame projecten beloont. "Enkel passief bouwen volstaat niet", legde een medewerkster van de bouwmeester uit aan BRUZZ toen dat project werd gelanceerd.

Renovatiegolf

In totaal worden de komende jaren 268 appartementen van de Haard onder handen genomen. Het betreft vooral gebouwen in de Helmetwijk, omdat dat de oudste panden zijn die de Haard beheert. De renovatiewerken zullen alles samen 20 miljoen euro kosten. Vele werven zijn intussen al opgestart.

De oude sociale woningen in de Helmetwijk verkeren al lang in een deplorabele toestand. Nadat in januari 2017 een hoogzwangere vrouw omkwam bij een zware woningbrand in de Fernand Séverinstraat, werd de Haard doorverwezen naar de correctionele rechtbank voor onvrijwillige doodslag. In juni was nog niet geweten wanneer het proces zou doorgaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?