Een Brusselse bouwwerf

| Een Brusselse bouwwerf.

Extra subsidies voor particuliere (ver)bouwers

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
08/05/2018

Het Brussels Gewest wil meer particuliere bouwprojecten en renovaties ondersteunen via de derde projectoproep be.exemplary.

Via de twee vorige oproepen zijn al zeventien projecten ondersteund. Het gaat om uiteenlopende gebouwen, maar meestal van grotere, openbare bouwheren zoals Citydev of de sociale huisvestingsmaatschappijen.

Om kleine, particuliere projecten een extra duwtje in de rug te geven, wordt de subsidie voor kleinschalige bouwplannen opgetrokken tot 200 euro per vierkante meter. Wie in aanmerking wil komen, moet een dossier indienen dat op verschillende vlakken ambitieus is.

"Wie in aanmerking wil komen, moet een dossier indienen dat op verschillende vlakken ambitieus is."

“We kijken naar alle aspecten van duurzaamheid, dus het volstaat niet om een passiefgebouw te ontwerpen,” zegt Ann De Cannière, medewerkster van bouwmeester Kristiaan Borret. “De jury bestudeert ook de architecturale kwaliteiten en of het gebouw makkelijk aan te passen is aan toekomstige gebruikers of andere functies.”

Omdat het voor particuliere (ver)bouwers niet vanzelfsprekend is om op de hoogte te zijn van de vele mogelijkheden op het vlak van duurzaam bouwen, kunnen mensen voor expertise aankloppen bij Homegrade Brussels. Het totaalbudget voor de voorbeeldgebouwen blijft op 5,2 miljoen euro. Bij de vorige editie werd dat niet helemaal opgebruikt, omdat onvoldoende projecten goed scoorden op de verschillende criteria.

Kandidaturen kunnen worden ingediend tot 29 juni 2018. Meer informatie via beexemplary.brussels

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , bouwwerf , subsidie , CityDev , beexemplary.brussels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni