Schauvliege weigert vergunning voor Eurostadion

© Ghelamco

Vlaams Minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) kent geen vergunning toe voor de bouw en exploitatie van het Eurostadion op Parking C. Daarmee lijkt een Eurostadion met 60.000 zitjes van de baan, al kan bouwheer Ghelamco nog in beroep gaan.

Schauvliege volgt daarmee het samenvattend advies van de gewestelijke omgevingsvergunningscommissie, dat begin deze maand uitlekte, en ongunstig was.

Eerder weigerde de gemeente Grimbergen al een bouwvergunning. Eind augustus 2017 probeerde bouwheer Ghelamco het dan nog eens via de Vlaamse omgevingsvergunning, een nieuwe procedure die de bouw- en milieuvergunning bundelt. Maar ook via deze weg vangt Ghelamco bot.

Dubbel zo groot als toegelaten

De redenen blijven dezelfde. De totale oppervlakte van de verschillende recreatie-activiteiten samen bedraagt beduidend meer dan de toegestane 50.000 vierkante meter. Het gaat zelfs om meer dan het dubbele van wat op die locatie stedenbouwkundig mogelijk is, namelijk een totale oppervlakte voor recreatie van 100.000 vierkante meter, waarbij de oppervlaktes voor sanitair, horeca, circulatieruimte en nutsvoorzieningen niet eens werden meegerekend, hoewel zij deels ten dienste van de recreatieve activiteiten staan.

Te veel auto's

De vergunningsaanvraag gaat inzake mobiliteit bovendien uit van een ambitieuze ‘modal split’ met alternatieve vervoersmodi van en naar het Eurostadion (fietsers, voetgangers en openbaar vervoer), maar maakt niet duidelijk hoe die ‘modal split’ precies kan worden gerealiseerd.

De finale vergunningsaanvraag uit 2017 verschilt ook dusdanig van de milieu-effectenrapportage uit 2016 dat de milieueffecten van het aangevraagde project onvoldoende kunnen worden ingeschat.

Om die redenen besliste Joke Schauvliege dinsdag de vergunningsaanvraag voor de bouw en exploitatie van een Eurostadion op Parking C te weigeren.

Beroep mogelijk

Ghelamco kan nog tegen de beslissing in beroep gaan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Die onderzoekt of alles conform de wetgeving verlopen is. De kans bestaat dat Ghelamco dit ook doet, al was het maar om een schadevergoeding te vermijden. Lees hier hoe dat werkt.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?