Het de Brouckèreplein

| Het Coca-Cola reclamepaneel op het dak van Hotel Continental op het De Brouckèreplein.

Schepencollege niet unaniem over afschaffing Coca-Colabord op De Brouckère

© Belga
24/11/2020
Updated: 24/11/2020 09.21u

Het schepencollege van de Stad Brussel zal zich niet verzetten tegen de beslissing om de verlenging van de stedenbouwkundige vergunning voor het Coca-Cola reclamepaneel op het De Brouckèreplein te weigeren. Toch bleek op de gemeenteraad van maandagavond dat niet alle leden even enthousiast reageren op de beslissing van het Gewest.

Een week geleden weigerde het gewestelijke bestuur van Urban.brussels de stedenbouwkundige vergunning voor het lichtgevende reclamepaneel dat zichtbaar is vanuit de zuidzijde van de Kleine Ring. De vorige vergunning die in 2013 werd toegekend, was verlopen.

Schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte Ans Persoons (Change.brussels) werd gisterenavond ondervraagd door gemeenteraadsleden Geoffroy Comans de Brachène (MR), Bianca Debaets (CD&V) en Els Ampe (Open VLD) en reageerde toen in lijn met het standpunt dat een week geleden ook door Pascal Smet (One.brussels), Staatssecretaris voor Stedenbouw werd uitgelegd.

Voor Persoons komt de aanwezigheid van de Coca-Cola reclame op deze plek niet langer overeen met de visie op reclame die het college voor het stadscentrum heeft en in het bijzonder voor het voetgangersgebied. Coca-Cola zal daarom het paneel moeten demonteren wanneer het op de hoogte wordt gebracht van de beslissing, zei Persoons.

140.000 euro inkomsten vallen weg

De beslissing werd veel minder enthousiast ontvangen door de nieuwe schepen van Openbaar Patrimonium Lydia Mutyebele (PS), die het vooruitzicht betreurde dat de stad ruim 140.000 euro per jaar aan inkomsten zou verliezen, het jaarlijkse bedrag dat Stad Brussel ontvangt door de aanwezigheid van het reclamebord.

Ze voegt daaraan toe dat het paneel momenteel technische installaties verbergt. Mutyebele benadrukt voorstander te zijn van een debat over de aanwezigheid van het reclamebord, maar niet van "de manier waarop de staatssecretaris deze unilaterale beslissing heeft opgelegd."

Opmerking van de redactie:

In een eerdere versie van het artikel stond dat het bord niet paste in de esthetische visie van het stadsbestuur voor het De Brouckèreplein. Op vraag van de betrokkenen werd het woord "esthetische" geschrapt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , coca-colabord , De Brouckèreplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni