Sint-Joost wil voormalig hospitaal dokter Verhoogen beschermen

© Irismonument.be
| Het voormalige hospitaal van dokter Verhoogen in de Maria-Theresiastraat

Het schepencollege van de gemeente Sint-Joost-ten-Node heeft een gunstig advies verstrekt over de start van de procedure die tot de bescherming van het voormalig hospitaal van dokter Verhoogen moet leiden. Het gebouw werd in 1907 opgetrokken, en dient volgens het schepencollege omwille van "het esthetische en historische belang" beschermd te worden.

Het rust- en herstellingsoord 'La Charmille', en voormalig hospitaal van dokter Verhoogen, is een eclectisch gebouw gelegen in de Maria-Theresiastraat 102 in Sint-Joost-ten-Node. Het werd ontworpen door architect Jean-Baptiste Dewin. Het was in deze kliniek dat schilder Fernand Khnopff in 1921 stierf.

Volgens schepen van Stedenbouw Loubna Jabakh (PS) verdient het gebouw als architecturaal erfgoed beschermd te worden. "Dit architecturaal pand verdient erkenning op vlak van erfgoed, maar verdient ook erkend te worden opdat het behoud, het onderhoud en de restauratie van dit gebouw verzekerd zouden worden."

Ook burgemeester Emir Kir staat achter de bescherming van het gebouw. "Sint-Joost heeft een zeer eclectische, architecturale rijkdom geërfd. Na de aanvraag tot bescherming van het gebouw Miramar, wil de gemeente doorzetten met de bescherming van het erfgoed dat op haar grondgebied aanwezig is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?