Sint-Lambrechts-Woluwe gaat in beroep tegen gsm-antenne

© PhotoNews
| (Archiefbeeld.)

Burgemeester Olivier Maingain (Défi) van Sint-Lambrechts-Woluwe ziet drie nieuwe gsm-antennes op het rusthuis Neerveld niet zitten. Het Brussels Gewest reikte al een stedenbouwkundige vergunning uit, maar de gemeente gaat daartegen in beroep.

Op rusthuis Neerveld, aan de Mistrallaan in Sint-Lambrechts-Woluwe, staat nu al een gsm-antenne, verstopt in een valse schoorsteen. Telecombedrijf Telenet wil daar nu drie eigen masten bijzetten, eveneens vermomd als schoorstenen.

Het Brussels Gewest reikte daarvoor een stedenbouwkundige vergunning uit aan Telenet, maar dat was niet naar de zin van de gemeente. Op initiatief van burgemeester Olivier Maingain (Défi) en schepen van Stedenbouw Delphine de Valkeneer (Défi) gaat Sint-Lambrechts-Woluwe nu in administratief beroep tegen die vergunning, zo valt - enkel in het Frans - te lezen op de gemeentelijke website.

'Bezorgd over stralingsnormen'

"Je zou door die extra vermomde masten een dak vol valse schoorstenen krijgen. Vanuit stedenbouwkundig oogpunt slaat dat nergens op," zegt schepen Delphine de Valkeneer (Défi). "Bovendien gaat het om een dichtbevolkte wijk, waardoor het College extra masten niet wenselijk vindt."

Met dat laatste argument toont de gemeente zich ook bezorgd over de stralingsnormen. De milieuvergunning, die nagaat of de normen niet overschreden worden, is evenwel nog niet afgeleverd.

De schepen laakt ook het gebrek aan overleg. "Sinds 2014 zijn er in Brussel geen openbare onderzoeken meer voor gsm-antennes. Alleen het Gewest beslist over vergunningen, de gemeenten worden pas nadien geïnformeerd over de beslissing. Die wet zou beter aangepast worden, zodat de gemeente wel hun zeg hebben over de vergunning," besluit De Valkeneer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?