Sportief en cultureel centrum in monumentale hageltoren geopend

20180625_renovatie_hageltoren
© Geoffroy Coomans via Twitter
| Zo ziet de gerestaureerde hageltoren eruit.
© Geoffroy Coomans via Twitter
| Zo ziet de gerestaureerde hageltoren eruit.

Het nieuwe culturele en sportieve centrum in de monumentale hageltoren in de Fabrieksstraat heeft zondag voor het eerst de deuren geopend. De voormalige kogelfabriek beschikt over een sporthal, een foyer voor theater en een polyvalente zaal. Leerlingen aan het Franstalige instituut De Mot-Couvreur zullen er volgend schooljaar les krijgen.

De renovatie van de hageltoren en de omliggende site is een project van ex-schepen Ans Persoons (SP.A) in het kader van het wijkcontract Bloemenhof.

Behalve extra klaslokalen, een lerarenruimte, een sportzaal, een secretariaat en een bibliotheek voor de De Mot-Couvreurschool, wordt ook de buurt op zijn wenken bediend.

Kelderfoyer

Zo kreeg het moderne complex een spektakelruimte, een kelderfoyer voor theater en een polyvalente zaal, waarin concerten en conferenties gehouden kunnen worden, maar ook films vertoond kunnen worden. Na de schooluren zal de sporthal ook door de buurtbewoners gebruikt kunnen worden.

"Op de site zullen de jongeren van deze wijk in verandering volop gebruik kunnen maken van deze nieuwe structuren. En dat in een gezonde schoolomgeving met activiteiten van topkwaliteit", zegt Brussels schepen van Openbaar onderwijs Faouzia Hariche (PS).

Jachtkogels

In de hageltoren werden vele decennia lang jachtkogels gemaakt. Een arbeider liet gesmolten lood vallen, de zwaartekracht en een koud bad deden de rest. De toren werd in 1832 opgetrokken en was in gebruik tot in de jaren 1940 of 1960. De hageltoren stond jarenlang leeg.

De renovatie van de historische site nam twee jaar in beslag en kostte 7,5 miljoen euro. Zondag werd het complex Tour à Plomb feestelijk ingehuldigd met concerten, boksinitiaties en kinderanimatie. Onder de Brusselse hoogwaardigheidsbekleders: burgemeester Philippe Close (PS) en Clémentine Barzin (MR), de opvolgster van Persoons als schepen Stedelijke Herwaardering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?