| Simulatie van het Eurostadion

Stad Brussel wil erfpachtcontract Eurostadion verbreken

TDN
© BRUZZ
20/03/2018

Omdat het Eurostadion er niet komt, wil de Stad Brussel het erfpachtcontract met bouwheer Ghelamco stopzetten. "Door af te stemmen met de private partner indien mogelijk, door gerechtelijke of administratieve procedures als het moet." Het schepencollege vraagt volgende week maandag daarvoor het mandaat van de gemeenteraad.

De Stad Brussel gaf het terrein voor een symbolische euro per jaar in erfpacht aan Ghelamco, en dat voor 99 jaar. In ruil moest Ghelamco op parking C een UEFA-waardig voetbalstadion bouwen, en dat voor aanvang van het EK 2020.

Dat is niet gelukt. Ghelamco slaagde er niet in de benodigde vergunningen te verkrijgen. Volgens het erfpachtcontract is dit een reden om het contract op te zeggen. Of 'om te goeder trouw een nieuwe planning op te maken.'

Stad wil grond terug

De Stad Brussel wil het eerste. Dat zei schepen Alain Courtois (MR) eerder al, en de stopzetting staat nu ook op de agenda van de gemeenteraad.

Meer specifiek vraagt het schepencollege aan de gemeenteraad de machtiging om de erfpachtovereenkomst te beëindigen. Op maandag 26 maart stemt de gemeenteraad over die machtiging. Gezien de vraag van de meerderheid komt, zal het die machtiging naar alle waarschijnlijkheid krijgen.

Juridisch als het moet

Het schepencollege krijgt dan het mandaat “alle nodige maatregelen” te nemen om het Eurostadion-project niet meer verder te zetten. Bij voorkeur gebeurt de contractbreuk in onderlinge overeenstemming met Ghelamco. De Stad Brussel wil een juridische slijtageslag vermijden.

Maar het sluit gerechtelijke of administratieve procedures niet uit. "Zo nodig, door het ondernemen van iedere nuttige of noodzakelijke stap bij de Europese Commissie", klinkt het.

Ghelamco akkoord?

Vorige week liet Ghelamco aan BRUZZ weten dat het in beroep gaat bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Over de motivatie wil Ghelamco niks kwijt. Maar het lijkt erop dat de Ieperse bouwheer het erfpachtcontract liever niet zomaar loslaat.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Eurostadion , Eurostadion , Alain Courtois

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni