Stad Brussel wil omgeving Pannenhuis fietsvriendelijker maken

© Kabinet Ans Persoons
| Zo zou de brug aan metrohalte Pannenhuis er kunnen uitzien: zonder parkeerplaatsen, maar met fietspaden.

Op de brug aan metrohalte Pannenhuis in Laken wil de Stad Brussel enkele parkeerplaatsen schrappen. In de plaats komen er fietspaden langs beide kanten van de straat. Binnen anderhalve week gaat het openbaar onderzoek van start.

De Stad Brussel heeft een project uitgewerkt voor de gedeeltelijke heraanleg van de Charles Demeerstraat ter hoogte van het metrostation Pannenhuis. Dit project werd toegevoegd aan de vergunningsaanvraag van Beliris voor de renovatie van de Clesse- en de Demeerbrug. Het openbaar onderzoek naar die projecten loopt van 25 mei tot en met 23 juni.

De schuine parkeerstrook tegenover het metrostation wordt geschrapt. De ruimte die daardoor vrijkomt, laat de Stad toe om de voetpaden te verbreden. Het stadsbestuur plant ook okergele, afgescheiden fietspaden in beide richtingen. De oversteekplaats naast de ingang van het metrostation komt op een verhoogd plateau en naast de ingang komen er fietsnietjes en een Villo-station.

Verlenging bus 46

"Alles komt op deze plek samen: metro, trein, een ingang tot het Thurn en Taxispark, en binnenkort ook bus en Villo. Toch was de openbare ruimte helemaal ingericht op maat van auto’s: met schuinparkeren en een breed wegdek dat aanzette tot overdreven snelheid," aldus schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte Ans Persoons (One.brussels/Vooruit). "Daar brengen we nu verandering in."

De brug over de treinsporen zal plaats bieden aan twee bushaltes. Die zullen in de toekomst bediend worden door lijn 46. Daarvoor wordt de eindhalte van die buslijn verplaatst van Glibert naar de M. de Moorstraat. "Door lijn 46 te verlengen tot aan Pannenhuis en de twee haltes te integreren in de vernieuwde openbare ruimte wordt de buurt rond het metrostation een aangenaam en kwalitatief mobiliteitsknooppunt," zegt Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen).

Spiegelfrituur

De heraanleg van de Charles Demeerstraat betekent niet dat Frituur Steve een andere locatie moet zoeken. Het frietkot wordt vernieuwd en zal een "spiegelfrituur" worden, zoals Tabora aan de Antwerpsepoort. Naast het frietkot komt een picknicktafel.

"Door de renovatie van de frituur wilden we een emblematische handelaar in Laken in de kijker zetten", aldus schepen van Handel Fabian Maingain (Défi). "Het nieuwe terras brengt niet alleen meer comfort voor de beheerder van de frituur, maar ook voor de klanten die er baat bij hebben."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?