Stad zoekt nieuwe bestemming voor Begijnhofkerk

Begijnhofkerk BRUZZ ACTUA 1587
© BRUZZ
| Priester Daniël Alliët hoopt binnenkort nog meer religieuze afdelingen in de Begijnhofkerk te mogen ontvangen.

Het Brusselse stadsbestuur denkt na over een nieuwe functie voor de Begijnhofkerk vlakbij het Sint-Katelijneplein. Daniël Alliët is er al jarenlang priester en wil de zaken vooral houden zoals ze zijn. “Deze plek is een symbool van religieuze diversiteit en dat moeten we versterken in plaats van af te bouwen”, zo zegt de 74-jarige Alliët.

Het stadsbestuur zal de komende weken samen met de kerkfabriek verschillende pistes bestuderen. Dat zegt de woordvoerder van bevoegd schepen Alain Courtois (MR) aan BRUZZ. Welke mogelijkheden de Stad precies bestudeert, wil de schepen niet kwijt.

Anders dan bij nabijgelegen Sint-Katelijnekerk is de Begijnhofkerk geen eigendom van de Stad, maar van de kerkfabriek. "Maar we zijn met het bisdom overeengekomen dat we voor beide kerken in overleg nadenken over de toekomst", klinkt het bij Courtois.

Volgens pastoor Daniël Alliët overweegt de Stad om een museum te maken van de kerk. Alliët hoopt vooral dat alles bij het oude blijft. “Deze plek is een symbool van religieuze diversiteit en dat moeten we versterken in plaats van af te bouwen."

“De Filipijnse gemeenschap is hier erg actief en we krijgen een paar keer per maand ook een Congolese groep over de vloer. In de toekomst hopen we onder andere ook de Braziliaanse evangelische kerk, de Iraanse Pinksterbeweging en Soefi’s te mogen ontvangen. Het zou zonde zijn moest dit door een beslissing van hogerhand geblokkeerd worden.”

Al expositieruimte aanwezig

In de kerk is bovendien al voldoende expositieruimte voorzien, vertelt Alliët verder. “Het stadsbestuur weet blijkbaar niet dat hier al tentoonstellingen worden gehouden. Zo loopt er vandaag een expo over moderne slavernij die veel bezoekers weten te appreciëren. Het is de bedoeling dat daar binnenkort nog een reeks bijkomt.”

Daniel Alliet

Het stadsbestuur hield al enkele informele discussies en houdt alle pistes open. Na Pinksteren wordt er beslist over de toekomst van de Brusselse Begijnhofkerk. Tot die tijd kunnen er tegenvoorstellen worden ingediend en dat is ook wat de gemeenschap van plan is. “We werken momenteel hard aan een eigen voorstel en hopen dat we daarmee de stad Brussel kunnen overtuigen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?