1732 Brouckere 4

| Het Hotel Continental: ook al eens bowling en Renaultgarage.

Stad zoekt project voor iconische Hotel Continental

Kris Hendrickx
© BRUZZ
08/09/2021

De Brusselse stadsdiensten verlaten het Hotel Continental aan het De Brouckèreplein, het gebouw waarop de lichtreclame van Coca-Cola staat. De Stad zoekt nu een nieuwe gebruiker en project voor een van de meest zichtbare panden van het stadscentrum.

Het Hotel Continental heeft al een bewogen geschiedenis achter de rug. Na de bouw in 1874 werd het eerst als hotel gebruikt, maar in de loop van de volgende anderhalve eeuw was het ook een café-restaurant, een prestigieuze expozaal, een bowling en zelfs een Renault-autogarage. De gelijkvloerse gevel werd daarvoor volledig opengemaakt en in 1978 opnieuw in zijn oorspronkelijke staat hersteld.

Het gebouw, dat vandaag misschien nog het meest bekend is van de Coca-Colareclame op het dak (zonder vergunning), is eigendom van de Stad Brussel, die er vandaag zijn Grondregie heeft ondergebracht. Die dienst verhuist eind 2022 naar Brucity, het nieuwe administratieve centrum van de Stad op de site van Parking 58.

"De toekomstige invulling moet een locomotieffunctie vervullen voor de handelszaken in de buurt."

Kandidatenoproep Stad Brussel

Het stadsbestuur zoekt daarom een nieuwe gebruiker met passend project voor het 4.500 vierkante meter grote gebouw. De nieuwe gebruiker kan een erfpacht voor 50 jaar afsluiten en zal jaarlijks minstens 303.000 euro moeten neertellen.

De Stad staat open voor verschillende invullingen voor de ruimte. Het bestuur wil er daarbij wel op letten dat de nieuwe gebruiker een "locomotieffunctie vervult voor de handelszaken in de buurt". Met name de handel in de Adolphe Maxlaan had het de voorbije jaren niet onder de markt, onder meer door de werken aan het De Brouckèreplein.

In de projectoproep verduidelijkt het stadsbestuur ook dat de nieuwe gebruiker de interactie tussen het gebouw en de voetgangerszone moet verbeteren. “We zoeken gewoon een kwaliteitsproject, zowel commercieel als architecturaal,” zegt Olivier Verstraeten, kabinetschef van schepen voor Grondregie Lydia Mutyebele (PS).

Renaultgarage Hotel Continental Brouckèreplein

| Hotel Continental met een Renaultgarage op het gelijkvloers.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni