Stadstuintje staat weer op parkeerplaats in Schaarbeek zonder toestemming gemeente

© Citizen Garden via Twitter
| Het tuintje staat er terug, onder meer dankzij de steun van het Gewest

Het stadstuintje dat in juni werd weggehaald door de gemeente Schaarbeek staat er weer. De tuin kan zelfs op financiële steun van het Gewest rekenen, omdat het een van de geselecteerde projecten is in het kader van de projectoproep 'Brussel met vakantie'. Maar een officiële toelating van de gemeente is er nog niet. "Het Gewest heeft haar steun gegeven, maar de gemeente houdt zich schuil achter administratieve procedures."

In juni plantte een Schaarbeeks koppel een stadstuintje neer voor hun ongebruikte garagepoort in de Godefroid Devreesestraat. De gemeente verwijderde de tuin, omdat ze in strijd was met de wegcode, en bracht ze naar de gemeentelijke stortplaats.

Woensdagochtend haalden de eigenaars hun tuin op om ze terug te brengen naar de plaats waar ze oorspronkelijk stond. De tuin werd geselecteerd door Brussel Mobiliteit in het kader van 'Brussel op vakantie', een projectoproep waarmee Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) de openbare ruimte tijdelijk wil laten hertekenen door de burger. Daardoor kunnen de eigenaars van de stadstuin rekenen op een subsidie van 5.000 euro, waarmee ze een houten fietsbox kunnen bouwen onder het tuintje.

Nog geen officiële toestemming gemeente

Maar ondanks de selectie door het Gewest, is er nog geen officiële toestemming van de gemeente Schaarbeek. "Het Gewest heeft haar steun gegeven, maar de gemeente houdt zich schuil achter administratieve procedures", zegt Matthieu Henkens van het collectief achter de tuin. "Het is onduidelijk wanneer een beslissing kan worden genomen en door wie."

Van de gemeente Schaarbeek hebben de eigenaars van de tuin wel al twee GAS-boetes gekregen. Het koppel heeft de boetes aangevochten. "Voorlopig weigert de gemeente echter de boetes te annuleren", aldus Henkens nog. "Ze lijken er verder niet uit te komen of de regularisatie onder de verantwoordelijkheid van de dienst ‘Mobiliteit’ of ‘Vergroening’ valt."

Het collectief verwacht nog meer GAS-boetes, maar kan wel rekenen op de financiële steun van sympathisanten. Via giften werd al 700 euro ingezameld. "Het geld zal gebruikt worden om de gerechtskosten en boetes te betalen, zeker als blijkt dat er stappen richting Grondwettelijk Hof moet gezet worden", klinkt het nog.

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar redactie@bruzz.be gestuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?