Gemeente Schaarbeek haalt stadstuintje weg van de straat

Godfried Roelant
© Belga - BRUZZ
17/06/2020
Updated: 17/06/2020 18.00u

De gemeente Schaarbeek heeft een stadstuintje weggehaald omdat het in strijd is met de wegcode. Het koppel dat de tuin plantte zette het tuintje neer op het stuk asfalt voor hun ongebruikte garage.

X. Damman en L. Schelfhout hebben geen auto en geen achtertuin, maar het stuk asfalt voor hun huisje in de Godefroid Devreesestraat in Schaarbeek lag wel nog braak. En dus plantte het koppel er een stadstuintje, waar buren en omwonenden groenten en bloemen konden planten.

Woensdagochtend bleek het volkstuintje plots verdwenen, melden de eigenaars op hun Twitteraccount Citizen Garden. Weggehaald door de gemeente, bevestigt Thomas Amron, woordvoerder van burgemeester van Schaarbeek Cécile Jodogne (Défi).

Het tuintje was in strijd met de wegcode, want die stelt dat je geen hindernis mag plaatsen voor een garage waar een voertuig uit kan komen. "Een uitzondering was niet mogelijk, want als we er eentje geven, dan gaat iedereen er aanvragen voor tuintjes of andere zaken zoals een caravan", vertelt Amron.

De gemeente Schaarbeek heeft contact opgenomen met het koppel en een voorstel gedaan voor een andere bezetting van de ruimte. Ze wachten nu het antwoord af, maar een tuintje zoals er nu stond behoort niet tot de opties. De moestuin bevindt zich intussen op de gemeentelijke stortplaats.

Ecolo-schepen betreurt beslissing

Intussen hebben ook de groene schepenen gereageerd op het verhaal van het moestuintje. "Het gaat om een beslissing over de openbare orde", reageert eerste schepen Vincent Vanhalewyn op zijn Facebookpagina. "Adelheid Byttebier, Thomas Eraly, Sihame Haddioui (de drie andere schepenen van Ecolo/Groen, red.) en ik werden niet geconsulteerd."

Naar eigen zeggen betreurt Vanhalewyn dat het moestuintje is weggehaald. "Een oplossing volgens het huidige reglement was mogelijk. Dit leuke initiatief hadden we kunnen regulariseren", aldus de schepen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Milieu, openbare ruimte, parkeerplaatsen, moestuin

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni