Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen)

Van den Brandt wil openbare ruimte tijdelijk herinrichten voor zomervakantie

KVDP
© BRUZZ
13/06/2020

Met een bootje varen op de vijvers in Elsene, klimmen op een rotonde of Kuregem Plage? Onder de noemer ‘Brussel op vakantie’ lanceert Brussel Mobiliteit een projectoproep om de openbare ruimte tijdelijk te herinrichten. Vzw’s kunnen tot 19 juni projecten indienen. Het Gewest ondersteunt met subsidies tot 15.000 euro per project. “Het gaat over kleine dingen waar mensen van dromen in hun wijk.”

“Door de coronacrisis zullen we nog meer dan anders hier de vakantie moeten doorbrengen”, zegt Brussels mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen). “We moeten Brussel daarom klaarmaken voor de zomer.” De minister roept vzw’s en buurtcomités op om na te denken over hoe ze de openbare ruimte willen herinrichten om de zomer aangenamer te maken. “Het is de bedoeling dat mensen zelf de openbare ruimte onder handen nemen”, aldus Van den Brandt.

In totaal is er 200.000 euro voor deze projectoproep. Elk project kan op een subsidie tot 15.000 euro rekenen. Vzw’s hebben nog tot 19 juni om ideeën aan te leveren en de projecten komen binnen. Zo is er een voorstel om de rotonde tussen de Jetsesteenweg en de Gielelaan in Jette om te toveren tot een ontmoetingsruimte met minder parkeerplaatsen, maar meer bankjes en groen.

'Kuregem Plage'

“Of denk aan bootjes op de vijvers in Elsene. Er is een projectvoorstel voor een klimmuur op een rotonde in Elsene, een skatepark aan de Vaartdijk in Anderlecht, een picniczone op de middenberm van de Louizalaan ter hoogte van de Baljuwstraat, Kuregem Plage en een publieke tuin met openluchtcinema in Jette”, vervolgt de minister. “Het gaat om kleine dingen waar mensen van dromen in hun wijk.”

De bedoeling is dat de projecten aan het begin van de zomervakantie zo snel mogelijk worden uitgerold. Het zal telkens om een tijdelijke herinrichting gaan. “Het idee is dat ze de hele zomer meegaan”, aldus Van den Brandt. “Maar we hebben wel al gezien dat tijdelijke ingrepen ook langer kunnen blijven.”

Niet alleen de mobiliteitsminister lanceert een oproep om Brussel aangenamer te maken tijdens de zomer. Brussels minister van Leefmilieu Alain Caron (Ecolo) lanceert een gelijkaardige projectoproep gericht naar de gemeenten en OCMW’s. “Het gaat om een koepelcampagne onder de noemer ‘stay local with us’ onder de leiding van de Brusselse minister-president”, legt Van den Brandt uit. De Vlaamse Gemeenschapscommissie maakt dan weer 1 miljoen euro vrij voor cultuur- en vrije tijdsactiviteiten tijdens de zomervakantie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , Elke Van den Brandt , zomervakantie , openbare ruimte

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni