| Zanger en Brusselaar Stromae zal samen met zijn broer mee inspraak krijgen in het bepalen van 'de esthetische, gevoelige en poëtische dimensie van het station'.

Stromae en zijn broer bouwen mee aan station in de buurt van Parijs

© Belga
09/06/2020

Brusselaar en zanger Stromae zet samen met zijn broer zijn schouders onder de bouw van het treinstation Saint-Denis Pleyel ten noorden van Parijs. De broers zullen er mee instaan voor het bepalen van 'de esthetische, gevoelige en poëtische dimensie van het station'. De werkzaamheden zullen uitgevoerd worden door Besix France, de Franse tak van het Belgische bouwbedrijf. Dat tekende voor het project een contract met een waarde van meer dan 100 miljoen euro.

De werken zullen 53 maanden duren en afgerond zijn voor de Olympische Spelen van 2024. Het station zal de belangrijkste Olympische locaties bedienen. Saint-Denis Pleyel werd ontworpen door de architect Kengo Kuma.

250.000 reizigers per dag

Het wordt een van de grootste stations van de Grand Paris Express en zal 250.000 reizigers per dag ontvangen. De totale oppervlakte van de treinhaven zal zo'n 34.000 vierkante meter bedragen, verdeeld over maar liefst negen verdiepingen waarvan vier ondergrondse.

In het kader van het 'Tandems'-programma van de Société du Grand Paris werden de artiesten Stromae en Luc Junior Tam, zijn broer, aangewezen om samen te werken met de architect en bij te dragen 'tot de esthetische, gevoelige en poëtische dimensie van het station'.

Naast de bouw van het station zelf, omvat het project vier afzonderlijke ondergrondse werken op 800 meter van elkaar, drie systemen voor de veiligheid van de passagiers, de ventilatie en de rookafzuiging van de tunnels (Ouvrage Cachin, Ouvrage des Etoiles en Ouvrage des Acrobates), en een systeem voor het keren van de treinen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , Besix , Stromae , bouwproject station Saint-Denis Pleyel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni