awel merci

Stukje halverwege Rogierstraat verandert van naam

© Google Streetview
| In de toekomst zal dit stukje Rogierstraat omgedoopt worden tot de Suzanne Tassierstraat
Updated: 16-05-2018 - 18:10

Een deeltje van de Schaarbeekse Rogierstraat, richting Gaucheretpark, verandert van naam. Maar het verlengde in Brussel-Stad, niet, waardoor de nieuwe straat gesandwicht zal zitten tussen twee stukken Rogierstraat. Een gespleten situatie.

Dat de Rogierstraat door de spoorbundel van het Noordstation in tweeën is gesplitst, zorgt voor veel verwarring bij bestuurders, redeneert de gemeente Schaarbeek. Wie zich in het verkeerde deel van de Rogierstraat blijkt te bevinden, moet een flink stuk omrijden om de andere kant van het station te bereiken.

Daarom besliste het college onder burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) het stukje Rogierstraat tussen de Vooruitgangsstraat en de Gaucheretstraat te herdopen.

Dat stukje zou eerst kleine Rogierstraat gaan heten, maar uiteindelijk haalde de naam 'Suzanne Tassierstraat' het. De huizen krijgen er op termijn ook een andere nummering. Tassier (1898-1956) was de eerste Belgische vrouw die universitair docente werd. Ze haalde een doctoraat in geschiedenis en gaf onder andere les aan het Emile Maxlyceum in Schaarbeek. Ze werd professor aan de ULB in 1948. (Lees verder onder de afbeelding, je kunt klikken op de drie stukjes straat voor meer uitleg)

Rogierstraat aan weerskanten

Maar Kafka is in Brussel nooit veraf. De naamswijziging is een begrijpelijke beslissing, ware het niet dat de Rogierstraat nog verder doorloopt. Schaarbeek neemt dus in feite een ‘hap’ uit de straat, met aan weerszijden stukken die Rogierstraat blijven heten. De verwarring bij chauffeurs lijkt zo mogelijk alleen maar toe te nemen.

“Het andere stuk Rogierstraat aan die kant van het station, tussen de Antwerpsesteenweg en de Gaucheretstraat, ligt op het grondgebied van Brussel-Stad”, reageert de woordvoerster van Clerfayt.

'Val uit de lucht'

"Ik hoor hier voor het eerst over", valt bevoegd Brussels schepen Coomans de Brachène (MR) uit de lucht. Hij betreurt dat Schaarbeek de naamswijziging niet met de Stad besproken heeft. "Wij zijn erg voorzichtig om straatnamen te veranderen, vanwege de gevolgen voor de inwoners. Ik hoop dat hier nog een dialoog over volgt."

“In Brussel-Stad is de kans op een vergissing veel kleiner", klinkt het op het kabinet-Clerfayt. "Want het is enkel het Schaarbeekse deel van de straat dat in tweeën is gedeeld." Voor wie weet in welke gemeente zijn bestemming op de Rogierstraat ligt, dan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?