Thurn & Taxis krijgt obelisk voor mensenrechten

© Bas Smets
| De maquette van de obelisk eruit.

Op de Thurn & Taxis-site komt een grote obelisk van landschapsarchitect Bas Smets. Op die gedenksteen van 12 meter hoog zullen alle dertig artikels uit de verdragen voor mensenrechten staan. De obelisk wordt op 10 december ingehuldigd, naar aanleiding van de 70ste verjaardag van de universele mensenrechten.

Het initiatief gaat uit van minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH), die tot de vaststelling kwam dat er geen open ruimte is gewijd aan de mensenrechten. In tramstation Sint-Gillis Voorplein werden de grondrechten wel al neergeschreven op de muur, maar bezinning is er moeilijk.

Reflectieplaats

“In tijden van normenvervaging hebben we nochtans nood aan plaatsen die aanzetten tot reflectie”, zegt Fremault in Le Soir. Zij ziet in de obelisk de materialisatie van de mensenrechten, naar analogie met het herdenkingsmonument in het Zoniënwoud om de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016 te eren.

Dat monument werd toen aan Bas Smets toevertrouwd, voor de obelisk doet Fremault opnieuw een beroep op de landschapsarchitect. Hij kiest voor een sober design dat rust uitstraalt. Brusselaars kunnen op de gedenknaald alle mensenrechten lezen. “Zodat ze zich herinneren dat ze allemaal eigenlijk gelijk zijn.”

Dertig artikels, evenveel compartimenten

De sokkel bestaat uit dertig compartimenten van telkens een andere kleurentint: één voor elk artikel. De mensenrechten worden gegraveerd in vier talen (Nederlands, Frans, Engels, Duits) op elke zijde van de obelisk. Rondom het monument komt een cirkel van grove dennen, die elk 8 meter hoog zijn. Nog later worden er ook zitbanken geïnstalleerd.

Leefmilieu Brussel trekt 140.000 euro uit voor de obelisk. Er wordt met man en macht gewerkt om het monument klaar te krijgen tegen 10 december. Die datum is niet zomaar gekozen, want dan vieren we de 70ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?