Torenprotest aan Ninoofsepoort: ‘Gewest moet Besix onteigenen’

Schets van mogelijke torens aan de Ninoofsepoort, met daarachter het park dat momenteel wordt aangelegd.

Aan de Ninoofsepoort is geen plaats voor nieuwe woontorens. Dat zeggen verschillende buurt- en stadsverenigingen. Zij vinden dat het Gewest bouwpromotor Besix vrij spel geeft, zonder er iets voor terug te krijgen.

Nog tot eind april is een zogenaamde Richtplan van Aanleg (RPA) voor de Ninoofsepoort in openbaar onderzoek. Dat stedenbouwkundig plan zet de lijnen uit voor de ontwikkeling van dit stedelijk scharnierpunt op de grens van Brussel, Molenbeek en Anderlecht.

Het plan dat voorligt bevestigt de mogelijkheid om drie woontorens te bouwen op een driehoekig terrein dat al jarenlang braak ligt na een afspringen van een vroeger kantoorproject. De vorm van de torens wordt niet bepaald, er is enkel sprake van een maximale hoogte tot 90 meter. In totaal gaat het een ontwikkeling van 30.000 vierkante meter woningen. Een deel zou ook kunnen ingevuld worden als hotel. In de sokkel zou plaats voor buurtwinkels en andere voorzieningen. Ondergronds komt een parking.

Het Comité Porte de Ninove en stadsverenigingen IEB, Bral en Arau protesteren tegen de komst van nieuwe woontorens. “Het lijkt wel een project uit de jaren vijftig”, klinkt het in een persbericht. “Torens op een sokkel langs de Kleine Ring met een parking eronder.”

Het project zou niet op maat zijn van de buurt. “Die is al dichtbevolkt en er zijn al veel woonprojecten langs het kanaal. Er is vooral een gebrek aan publieke infrastructuur. Enerzijds investeert de overheid middelen in een nieuw park, maar de voordelen daarvan dreigen teniet te gaan door dit project. Dit dreigt de bestaande sociale en fysieke breuken te versterken.”

Speculatie

Het afgevoerde kantoorproject voorzag in een ontwikkeling van 14.000 vierkante meter. Nu zou Besix het dubbele mogen bouwen. “Los van de bestemmingswijziging geniet de ontwikkelaar van een omgeving die bevorderlijk is voor vastgoedspeculatie, met aan de ene kant het kanaal en aan de andere een park. Een fijn cadeau van de Brusselse overheid die daar niets voor terugkrijgt.”

De verenigingen dringen erop aan om het RPA nog bij te sturen. “We stellen voor dat het Brussels Gewest de driehoek van Besix onteigent”, klinkt het nog. “Zonder bestemmingswijziging is die niet zoveel waard. Samen met de omwonenden kan dan een alternatief project worden uitgewerkt dat wel aan de behoeften voldoet zoals een watersportcentrum, een muziekschool een science center enz.” Het buurtcomité stuurde maandag nog een aprilvis de wereld in als zou de onteigening een feit zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?