20190418 CCN-gebouw CCN Noordstation

| 20190418 CCN-gebouw CCN Noordstation

Twintigtal bedrijven palmt CCN-gebouw tijdelijk in

ADD
23/01/2020

Het CCN-gebouw aan het Noordstation verdwijnt in 2021. De nieuwe eigenaars willen de site een multifunctionele invulling geven. Ondertussen heeft een twintigtal organisaties hun intrek genomen op de vierde verdieping van het gebouw. “Wij willen laten zien dat zo’n gebouw niet per se afgebroken moet worden om efficiënt benut te worden,” klinkt het.

Het CCN-gebouw, een betonnen mastodont die dateert uit de jaren 80, moet in de toekomst een geslaagde combinatie worden tussen handelsruimte en woningen. Daarvoor zal het bovengrondse deel van het gebouw gesloopt worden. Dat zijn althans de plannen van de nieuwe eigenaars, de promotoren Atenor, AG Real Estate en AXA IM - Real Assets.

De ontwikkelaars hebben voor de nieuwe plannen een architectuurwedstrijd uitgeschreven en willen tegen volgende zomer een winnaar hebben. Daarna moet een bouwvergunning volgen om in 2021 met de werken van start te kunnen gaan.

Het gebouw huisvestte tot voor kort verschillende administratieve diensten van het Gewest. Onder meer de afdelingen bezig met huisvesting, stedenbouw en mobiliteit, goed voor enkele honderden personeelsleden, hadden er kantoren. Maar daar blijft nu nog maar een klein deel van over. Deze diensten verhuizen stapsgewijs naar de gloednieuwe Silver Tower.

Tijdelijke invulling

Ondertussen hebben zo’n twintig organisaties, vooral architectenbureaus en organisaties gespecialiseerd in stedelijke ontwikkeling, de vierde verdieping van het gebouw ingenomen. “Wij hebben een contract met de eigenaars, en mogen hier minstens tot december 2021 blijven,” zegt Gianni Villa die voor architectenbureau 51N4E werkt.

“We willen vooral laten zien dat het niet altijd nodig is om zulke gebouwen af te breken om ze een andere invullingen gunnen. Soms is een minimale ingreep voldoende om een gebouw te kunnen herinrichten,” zegt hij. “Hetzelfde geldt voor het Actirisgebouw in het centrum van de stad bijvoorbeeld."

"Een aantal van de organisaties die hier gevestigd zijn huisden voordien in de WTC-torens. Daar staan de werken ondertussen verder, en iedereen moest eruit.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , CCN-gebouw , architecten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni