| De voormalige cinema Rio.

Uitbreiding doe-het-zelf-zaak in art-decobioscoop krijgt groen licht

JP
© BRUZZ
29/03/2022

In de Maria-Christinastraat in Laken mag de eigenaar van bouwmarkt Debrico Materialen zijn zaak uitbreiden en een polyvalente zaal inrichten. Het project kreeg een positief advies met voorwaarden van de overlegcommissie stedenbouw. Buurtbewoners hadden liever gezien dat de voormalige art-decobioscoop in ere werd hersteld.

De eigenaar mag zijn zaak renoveren als hij rekening houdt met de aanbevelingen die eerder door de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) zijn gedaan. Delen van het bioscoopgebouw zijn namelijk beschermd sinds 2010. "Deze moeten sowieso in de originele staat bewaard blijven," klinkt het op het kabinet van Pascal Smet (One.brussels-Vooruit), staatssecretaris bevoegd voor Stedenbouw en Erfgoed.

De voormalige cinema werd in 1913 gebouwd en is in de loop van de vorige eeuw verschillende keren uitgebreid. In 1947 kreeg de bioscoop de naam Rio. In 1975 sloot de bioscoop zijn deuren en werd de benedenverdieping een handelspand. Inmiddels is Debrico Materialen al ruim twintig jaar eigenaar van het pand.

Smet volgt de beslissing van de overlegcommissie op, maar kan op dit moment nog niet zeggen wanneer de bouwvergunning wordt afgeleverd.

Buurtbewoners

De gesloten Cinema Rio is al jaren het depot voor de doe-het-zelfwinkel. De eigenaar van het gebouw wenst er renovatiewerken te doen. Enkele buurtbewoners uitten recent echter andere dromen voor de toekomst van het gebouw: ze zouden het graag in ere willen herstellen en zien er mogelijkheden voor een buurtbioscoop.

Het openbaar onderzoek over de bouwplannen liep donderdag 10 maart. Tot die datum konden burgers of organisaties hun mening geven over de plannen.

cinema_rio_maria-christinastraat_depot.jpg

| Vandaag doet de oude filmzaal dienst als depot voor bouwmaterialen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni