Ukkelse Kostbaar Bloedkerk op zoek naar nieuw bloed

© Google
| De Kostbaar Bloedkerk in de Haanstraat

Op zondag 23 juni zal de laatste eucharistieviering doorgaan in de Ukkelse Kostbaar-Bloedkerk. Door een gebrek aan kerkgangers in het gebouw gaat het Vicariaat Brussel deze zomer op zoek naar projecten die het gebouw een tweede leven kunnen inblazen.

“Het is een pastorale beslissing,” vertelt Hellen Mardaga, woordvoerster van het Victoriaat Brussel aan BRUZZ. “Omdat er steeds minder mensen naar de mis komen, proberen we hen te hergroeperen. We willen onze gemeenschap nu verzamelen in de Sint-Marcuskerk, de Sint-Pieterskerk en de Onze-Lieve-Vrouw-van-Troostkerk. In de zomer gaan we op zoek naar een andere invulling voor de Kostbaar Bloedkerk.”

Veel Brusselse katholieke gemeenschappen hebben de afgelopen jaren hun kerk afgestaan aan orthodoxe gemeenschappen of katholieke gemeenschappen met een andere nationaliteit.

Zo werd bijvoorbeeld de Sint-Franciscus van Assisikerk in Schaarbeek al overgedragen aan de Romeens-orthodoxen, en is de Sint-Gerardus Majellakerk in Anderlecht al ter beschikking gesteld aan de Pools-orthodoxen. De Kostbaar Bloedkerk is al de tweede Ukkelse kerk die zich dit jaar heeft moeten heruitvinden.

Voorkeur voor katholieken

“Wanneer we op zoek gaan naar een ander gebruik voor de kerk proberen we inderdaad eerst een andere katholieke gemeenschap te vinden,” klinkt het verder bij Mardaga. “Denk maar een Spaanse of Poolse gemeenschap, dat hebben we al eerder gedaan."

"Als dat niet lukt, zoeken we naar orthodoxe gemeenschappen. Indien dit ook niet lukt, kijken we naar wat de stad nodig heeft, vanuit sociaal perspectief. Dat kan dan gaan om de bouw van een school of woningen, afhankelijk van de projecten die ons worden voorgesteld en de architectuur van de kerk.”

Wat er van de kerk gaat worden, zal afhangen van de projectvoorstellen die het Vicariaat Brussel binnenkrijgt. Op 23 juni maakt onze redactie een videoreportage van de laatste mis, die u op onze website zal kunnen bekijken.

De 20 kerken waarvan de bestemming nu gewijzigd is. Brussel telt in toaal 110 kerken.
© Vicariaat Brussel
| 20 kerken waarvan de bestemming de afgelopen jaren gewijzigd is. Brussel telt in totaal 110 kerken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?