Verenigingen in beroep tegen project voor Beursgebouw

© PhotoNews
| De achterzijde van het Beursgebouw

Donkere wolken boven de plannen voor het beursgebouw. Verschillende verenigingen vechten de bouwvergunning aan. De timing van onder meer Belgian Beer World wordt daardoor nog onzekerder.

Deze week las u hier nog dat de werken voor het vernieuwde beursgebouw ten vroegste in 2020 zullen starten. Dat is vijf jaar nadat een team met onder meer architectenbureau Robbrecht & Daem de architectuurwedstrijd won voor de transformatie van het historische pand. Dat krijgt met Belgian Beer World een bierbelevingsexpo op de bovenverdiepingen, terwijl het gelijkvloers een openbare doorgang wordt die de voetgangerszone met het gebied rond de Grote Markt verbindt.

beursgebouw_biertempel_simulatie_biermuseum_940_667px_c_robbrecht_daem.jpg
© Robbrecht & Daem
| Simulatie van de metamorfose van Beursgebouw tot biertempel.

Of die timing gehaald wordt, is nog maar de vraag. Stadsverenigingen Inter-environnement en Arau dienden immers beroep in bij de Raad van State tegen de bouwvergunning. De klagers hebben verschillende bezwaren. Zo hekelen ze dat de Stad zonder enig debat koos voor het huidige project, terwijl er wel ruim 20 miljoen euro aan openbare middelen naartoe gaan.

Het project moet volgens de indieners vooral privébelangen (de marketing van de Belgische brouwers) dienen en het toerisme aanzwengelen. De noden van de omwonenden en andere Brusselaars worden daarbij verwaarloosd, vinden ze.

De klagers begrijpen ten slotte niet dat het project aan het beschermde beursgebouw mag raken. De architecten plannen onder meer een nieuwe ingang in de sokkel en een metalen luifel op het dak.

Dezelfde verenigingen lanceerden eerder ook al een petitie tegen het project, die 7.000 handtekeningen verzamelde.

Domper

De procedure voor de Raad van State is een domper voor een project dat sowieso al met een slakkengang vorderde. “Het is een procedure die al snel één tot twee jaar duurt,” legt project manager Nel Vandevannet uit. “De voorbereidende werken kunnen intussen wel doorgaan, we passen onze timing niet aan. Maar als het oordeel negatief uitvalt, moeten we wel stoppen met werken en een nieuwe bouwvergunning aanvragen.”

In dat laatste geval zal de voorziene afwerkingsdatum (vandaag is dat in 2022) hoe dan ook verschuiven.

beursgebouw opengemaakte hoek
© Robbrecht en Daem - Baneton-Garrino - Popoff
| Oorspronkelijke versie van de nieuwe ingang ter hoogte van de Sint-Niklaaskerk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?