Het paradepaardje van het conservatorium, de prachtige concertzaal die plaats biedt aan 600 mensen. De zaal heeft last van vochtinsijpeling. Ze zal bij de renovatie in haar oorspronkelijke kleuren en materialen worden hersteld

Vergunning aangevraagd voor restauratie van Brussels Koninklijk Conservatorium

© Belga
28/11/2022

De federale bouwheer Beliris en studiebureaus Origin-A2RC-FVWWarchitecten hebben de vergunningsaanvraag ingediend voor de restauratie van het Brussels Koninklijk Conservatorium. De definitieve beslissing over de aanvraag wordt verwacht in de herfst van 2023.

Het conservatorium werd gebouwd in de negentiende eeuw naar het ontwerp van architect Jean-Pierre Cluysenaar en huisvest een enorm en waardevol orgel gebouwd door Aristide Cavaillé-Coll. Het volledige gebouwenensemble zal binnen het restauratieproject aangepakt worden. De monumentale concertzaal en de foyers krijgen zo hun oorspronkelijk glorie terug. De historische interieurs op het gelijkvloers worden hersteld en heringericht voor de muziekbibliotheek en het kenniscentrum.

De uitgebreide collectie van historische partituren en artefacten komt terecht in een nieuwe ondergrondse depotruimte. In het complex wordt ook een nieuwe doorsteek gecreëerd. Vanaf de erekoer aan de Regentschapstraat zal de bezoeker rechtstreeks kunnen doorwandelen via de binnentuin naar de huizen in de Wolstraat. Na vier jaar van studies door Beliris en de architectenbureaus kon de vergunning nu eindelijk aangevraagd worden.

Het budget voor de hele operatie wordt geschat op ongeveer 75 miljoen euro. Beliris draagt 15 miljoen euro bij, terwijl de Regie der Gebouwen, de Vlaamse en de Franse gemeenschap elk 20 miljoen uittrekken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni