Vervallen neo-klassieke parel aan Congresplein wordt verkocht

Updated: 10-12-2019 - 15:02

De Franse gemeenschap zet na jarenlange verwaarlozing het gebouw aan het Congresplein te koop waarin de hogeschool voor ingenieurs ISIB huist. Het indrukwekkende gebouw werd ontworpen door architect Joseph Poelaert, die eveneens het plein zelf uittekende.

Twee identieke neo-classicistische parels kijken uit over het Congresplein - het ene herenhuis in prima staat, het andere vuil en sinds jaar en dag in verval. De twee gebouwen werden ontworpen door beroemd Belgische architect Joseph Poelaert, die eveneens het ceremoniële plein rond de Congreskolom ontwierp. Het herenhuis aan de linkerkant van het plein behuist een ambassade en is steeds goed onderhouden. Maar het andere herenhuis, waarin de hogeschoolcampus voor ingenieurstudenten ISIB is ondergebracht, verkeert in erbarmelijke staat.

"De deuren en kozijnen zijn volledig verweerd, de ornamenten zijn aan flarden, de beelden zijn in slechte staat en de balkons zijn ook beschadigd", kaart plaatsvervangend parlementslid Geoffroy Coomans (MR) aan in La Capitale. "Het dak moet gerenoveerd worden, en de elektrische - en verwarmingsinstallaties zijn dringend aan onderhoud toe."

Een deel van het gebouw is volgens hem geklasseerd, maar wordt nu door de Franse Gemeenschap verkocht voor 6.5 miljoen euro. Minister Frédéric Daerden (PS), belast met de vastgoedportefeuille, bevestigt.

"ISIB zal verhuizen naar de campus aan de Pleinlaan. Het gebouw mag definitief worden verkocht wanneer de school in het nieuwe gebouw is ingetrokken", zegt hij aan La Capitale.

Parlementslid Coomans maakt zich ook zorgen over de aanwezigheid van radio-actief materiaal in het gebouw. Het kabinet-Daerden bevestigt dat er radio-actief materiaal aanwezig is in de kelders, uit de studentenlaboratoria, maar dat dit geen gevaar vormt. "Ze zijn opgesloten in kluizen in de kelder van het gebouw en ze worden gecontroleerd door het federaal agentschap voor nucleaire controle", luidt het.

Coomans is niet gerustgesteld en zal bevoegd staatssecretaris Pascal Smet (One.brussels-SP.A) binnenkort interpelleren over de verkoop van het gebouw. Smets woordvoerster bevestigt alvast dat het gebouw geklasseerd is sinds 1977.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?