Vervoort: 'Plannen Wetstraat zijn geen voorwendsel voor nieuwe torens'

© 2019. Project by AVA ARQUITECTURA TECNICA Y GESTION - EU Commission

De Richtplannen van Aanleg (RPA) worden vaak ten onrechte aanzien als een voorwendsel om nieuwe torens te bouwen. Dat stelt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) nadat hij maandag samen met staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-sp.a) leden van de comités Montgomery, Tervuren-Montgomery en de Europese Wijk van de stad Brussel heeft ontmoet over de heraanleg van de Europese Wijk.

Maandag werden enkele bewoners van de Tervurenlaan, Montgomery en de wijk van de Squares ontvangen door de bevoegde ministers over de heraanleg van de Wetstraat. De wijkcomités zijn onder meer bezorgd over de impact van nieuwe hoge torens op hun uitzicht, op Brussels erfgoed en op het milieu.

"Het Gewest hecht veel belang aan het erfgoed, maar wij gaan ons niet opsluiten in een logica die ieder recht op nieuwe stedenbouwkundige visies ontzegt", zegt minister-president Vervoort daarover. "Ik geloof in een constructieve dialoog tussen de verschillende architectuurperiodes, op voorwaarde dat hierover op voorhand goed is nagedacht", besluit hij.

Vervoort vindt dat het Richtplan van Aanleg (RPA) voor de Wetstraat ten onrechte aanzien wordt als een voorwendsel om nieuwe torens te bouwen in Brussel: "We hebben de buurtbewoners ontvangen om hen gerust te stellen bij hun bezorgdheid over de hoogte van de torens en de schaduw die ze zullen werpen." Hij laat ook weten dat elk bouwproject in de buurt nog een aparte vergunningsprocedure moet doorlopen.

Openbaar onderzoek

De minister-president wees erop dat de Europese Wijk snel veroudert en verarmt. "Hier ontbreekt duidelijk een gezonde functionele en sociale mix en 's avonds na 18.00 uur is er geen levende ziel meer te bekennen. Bovendien verhindert de openbare ruimte, die vrijwel volledig aan de auto is overgeleverd, dat de vele gebruikers van de wijk het zich hier comfortabel maken."

Het openbaar onderzoek wordt afgesloten op 5 december. Vervolgens worden de verschillende adviezen en opmerkingen door de regering geanalyseerd en gearbitreerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?