RPA Wetstraat hoogbouw zicht koningsstraat

| Een simulatie vanaf de Koningsstraat binnen de nieuwe RPA Wet: hoge blokken naast het Warandepark.

Meer en hogere torens in de Wetstraat: experts vrezen impact op Brussels erfgoed

Eva Christiaens
© BRUZZ
19/11/2019

Torens tot 155 meter hoog in de Wetstraat. Dat wordt mogelijk volgens het huidige richtplan van aanleg (RPA) dat op tafel ligt bij het Gewest. De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen geeft nu een negatief advies voor de vergunning.

Hoge blokken zichtbaar tot in het Warandepark en tot boven de triomfboog in het Jubelpark. Op de simulatiebeelden van het Gewest oogt de nieuwe Wetstraat een stuk bombastischer dan vandaag. De nieuwe skyline wordt wel mogelijk als het gewestelijk Richtplan van Aanleg (RPA), dat vandaag op tafel ligt, wordt doorgevoerd.

Het Gewest wil de Wetstraat al een tiental jaar herinrichten om in de Europese wijk een mix van kantoren, handel, woningen en meer open ruimte te creëren. Tegelijkertijd willen ze de densiteit van de wijk benadrukken. Dat laatste betekent dat er meer en hogere torens mogen gebouwd worden. Het stedenbouwkundig en strategisch plan zou tot 14 torens toelaten tot 120 meter hoog en zelfs één toren tot 155 meter hoog.

'Het gaat over meerdere symbolische plaatsen die elke Brusselaar aanbelangen'

Christophe Loir, commissielid KCML

Eigen aan zo’n toren is natuurlijk dat hij van heinde en verre te zien is. Verschillende wijkcomités gingen al in beroep omdat de hoogbouw hun uitzicht zal veranderen. Aan Montgomery vrezen ze dat de Tervurenlaan haar cachet zal verliezen, aan de Squares zien ze de hoge blokken boven de herenhuizen niet zitten en in Brussel-Stad wil men geen beton boven het Koningsplein zien.

Het KCML volgt hun bezwaren nu met een negatief advies: de plannen vormen een bedreiging voor belangrijk Brussels erfgoed, vindt de commissie van architecten, urbanisten en historici. “De vraag is of het redelijk is om zoveel emblematische plaatsen aan te tasten voor de herinrichting van één enkele doorgang”, zegt historicus en commissielid Christophe Loir.

Het richtplan stopt namelijk niet aan de grenzen van de Wetstraat, zegt Loir. “Het gaat niet over één wijk en ook niet over persoonlijke smaak. Wij zijn niet tegen moderne architectuur, maar wel tegen de plaats waar die komt. De plannen hebben een impact op meerdere symbolische landschappen in Brussel. Dat belangt elke Brusselaar aan.”

Openbaar onderzoek

Hun advies is dan wel duidelijk, bindend is het niet. Het Gewest kan nog altijd beslissen om verder te gaan met de plannen. Dat gebeurt pas na afloop van het openbaar onderzoek op 5 december. Onder meer de milieuraad, de mobiliteitscommissie en de adviesraad voor huisvesting moeten zich nog uitspreken over de huidige visie.

De KCML is niet de eerste instantie die zich uitspreekt over de plannen voor de Wetstraat. In oktober werd een voorloper van de plannen al afgekeurd door de Raad van State, aangezien er geen milieu-effectenstudie was gebeurd. Meer torens betekent namelijk meer inwoners en meer verkeer, dus vrezen milieuverenigingen ook meer luchtvervuiling.

Bevoegd minister voor Territoriale Ontwikkeling Rudi Vervoort (PS) neemt naar eigen zeggen akte van het advies van de KCML. “We wachten nu de adviezen van andere instanties af", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Stedenbouw, Wetstraat, RPA Wet, Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, urban.brussels, hoogbouw

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni