Raad van State vernietigt ruimtelijk plan voor Wetstraat

© Assar Architects
| Simulatiebeeld van het project Realex in de Wetstraat, waar men al aan begonnen is ook al is de vergunning gecontesteerd.

Het oude stedenbouwkundig plan om de Wetstraat herin te richten, is door de Raad van State vernietigd. Hierdoor zou de al gebouwde woontoren 'The One' illegaal zijn. Geen nood echter, er is al een nieuw stedenbouwkundig plan op komst.

Het Brussels Gewest wil de Wetstraat en de gebouwen errond al sinds 2010 herinrichten. Daartoe keurde het in 2013 de 'gezoneerde gewestelijke stedenbouwkundige verordening Wet' goed, dat de regels voor de gebouwen daar (bouwprofiel, volume, vormgeving, stevigheid) en de inrichting van openbare ruimtes voorschrijft.

Maar volgens verschillende stadsverenigingen, waaronder BRAL, is er nooit een deftige milieu-effectenstudie gebeurd. “Die is nodig omdat al die nieuwe kantoren voor een verhoogde densiteit zorgen, wat dan weer voor extra verkeer zorgt”, zegt specialist Steyn Van Assche van BRAL.

Illegaal

De Raad van State geeft hen nu gelijk. In een arrest van 25 september vernietigt het de verordening.

Hierdoor staan de afgeleverde vergunningen voor woontoren The One, en die voor de nog veel grotere, in de steigers staande kantoortoren Realex, op los zand. Een uitspraak over die specifieke vergunningen volgt nog op 22 oktober, maar de Raad van State is expliciet: de gevolgen (de torens, red.) van die verordening kunnen niet zomaar behouden blijven. “Die torens staan daar eigenlijk illegaal”, klinkt het bij Van Assche.

Nieuw plan

Maar geen nood, het Gewest komt met een nieuwe verordening, deze keer Richtplan van Aanleg geheten. En hierover is Van Assche positiever.

“Vooral de versmalling van de Wetstraat, die erin staat, is een goede zaak. Ook zijn er meer woningen dan aanvankelijk voorzien. Maar die verhoogde densiteit, en het effect op de mobiliteit, blijft wel een belangrijke knoop,” aldus Van Assche.

Het Richtplan van Aanleg is nu in openbaar onderzoek, en dat nog tot en met 5 december. Op 15 oktober is er een infosessie, voor wie meer info wil over het project.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?