Vijf grondverzakkingen in gewest na watersnood

zinkgat
© KH / BRUZZ
| Vanwege het zinkgat in de Vanderschrickstraat wordt het verkeer omgeleid
© KH / BRUZZ
| Vanwege het zinkgat in de Vanderschrickstraat wordt het verkeer omgeleid

Na de fikse hoosbuien van eind vorige week heeft de Brusselse watermaatschappij Vivaqua weet van vijf grondverzakkingen door problemen met de riolering. De grootste is die op de Rogierstraat in Schaarbeek, waar het noodweer de riool over een lengte van vier meter heeft gebroken. Weg- en tramverkeer zijn er tot nader order niet mogelijk.

zinkgat vanderschrickstraat
© KH/BRUZZ
| Het zinkgat in de Vanderschrickstraat

Door de grondverzakking zijn tramlijnen 25 en 55 onderbroken tussen Liedts en Verboekhoven, bovenop de al bestaande onderbreking wegens eerder geplande werkzaamheden tussen de haltes Rogier en Liedts.

Ook wegverkeer op de Rogierstraat tussen de Paleizenstraat en de Haachtsesteenweg is onmogelijk, laat de woordvoerster van de politiezone Noord weten aan BRUZZ.

Onderaannemers

Wanneer het verkeer weer door zal mogen, hangt af van wanneer het wegdek hersteld zal zijn. Voor alle wegverzakkingen is de Brusselse watermaatschappij Vivaqua momenteel in gesprek met de onderaannemers die graafoperaties voor rioleringswerken uitvoeren. "Het bouwverlof is bezig, het hangt van hun planning af", aldus de woordvoerster Saar Vanderplaetsen.

Naast de verzakking op de Rogierstraat zijn er nog vier andere zinkgaten, telkens ontstaan door problemen met de riolering. Eén ervan, in de Vanderschrickstraat in Sint-Gillis, situeert zich op het trottoir. In de overige drie is het telkens het wegdek dat is ingezakt: in de Jacques Pasturlaan in Ukkel en in de Boondaalsesteenweg en de de Stassartstraat in Elsene.

In die laatste straat vond er een breuk plaats van de aansluiting tussen het rooster op het wegdek en de rioolbuis eronder. In Ukkel bleek de verbinding tussen twee riooldelen niet meer waterdicht.

"Er zijn meer grondverzakkingen dan gemiddeld, maar het is niet met 100 procent zekerheid te zeggen dat dit het gevolg is van de grote hoeveelheden neerslag", zegt woordvoerster Vanderplaetsen. "Wat wel zeker is, is dat grote hoeveelheden water een versnellend effect hebben op zwakke plekken in het rioleringsnet, en dus incidenten die al te gebeuren stonden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?