Voetbalbond wil renovatie Koning Boudewijnstadion

BVR
© BRUZZ
19/03/2019

Een gerenoveerd Koning Boudewijnstadion dat deze Golden Generation waardig is. Dat is wat de Koninklijke Voetbalbond en Golazo, dat de Memorial Van Damme organiseert, willen. "Wij hebben daar politieke steun voor van alle partijen", klinkt het. Maar hoe ze het stadion willen renoveren en wie met de 150 à 200 miljoen euro over de brug komt, is nog niet bekend.

Het was in aanwezigheid van onder meer Eden Hazard en Jan Vertonghen dat de wens voor een nieuw stadion van wereldklasse geuit werd. Ook de Borlées tekenden present, want de atletiekpiste blijft behouden in de plannen voor een nieuwe renovatie.

Concreet zijn die plannen nog niet. "Er is al politiek overleg geweest op hoog niveau, maar toezeggingen over geldelijke steun zijn er nog niet". Dat zegt Peter Bossaert van de Koninklijke Voebalbond (KVBV). "Maar vanaf morgen zitten we daarrond over tafel."

Ook moet, vanaf morgen, nog bekeken worden of het gerenoveerde stadion compatibel is met het toekomstige shoppingcenter Neo, dat er rond zal liggen. "Maar er is alvast geen bestemmingswijziging nodig, en de impact van het stadion op de omgeving kan nog verminderd worden. Wij mikken immers op een stadion van 40.000 zitjes, terwijl er nu van de 50.000 zitjes maar in realiteit 42.000 gebruikte zitjes zijn", aldus Bossaert, die aanstipt dat het stadion er ook voor rugby, hockey of concerten moet zijn.

Publiek geld

De voetbalbond en atletiekfederatie kijken naar de federale regering en de deelregeringen voor financiële steun. Die is nodig omdat het om een stadion zonder thuisclub (bijvoorbeeld Anderlecht) gaat. Zo'n thuisclub is immers contractueel verboden.

"Maar 150 miljoen euro afgeschreven op 30 jaar, dat is 5 miljoen euro per jaar. Dat is veel maar toch niet onmogelijk", zegt Bossaert, die eraan toevoegt dat "alle politieke partijen het project genegen zijn, ook de N-VA."

Renovatie (on)mogelijk

Een architecturaal plan is er ook nog niet. Het zal nochtans niet makkelijk zijn een renovatie van de bestaande structuur te verzoenen met de eisen die UEFA stelt. Eerder stelde een studiebureau dat de renovatie van het Koning Boudewijnstadion onmogelijk is. Zo zijn de gradins te smal, en blokkeren de reclamepanelen het zicht van de onderste rijen.

"We gaan daarvoor de komende weken de faculteiten ingenieurswetenschappen en architectuur aanschrijven", zegt Bob Verbeeck van Golazo, dat de Memorial Vandamme organiseert. "We mikken op het talent van de Golden Generation die daar zit. Misschien hebben ze een oplossing voor de te lage hellingsgraad van de onderste rijen, of kunnen ze het grasveld wat laten zakken."

'Golden Generation Arena'

Golden Generation Arena is ook de voorlopige werknaam van het te renoveren stadion, waar tegen 2022 al in zal gespeeld worden. "We zijn trots op de spelers, maar willen eindelijk ook terug trots kunnen zijn op de infrastructuur", sloot Bossaert af.

In 2013 en 2014 was de voetbalbond al vragende partij voor een state-of-the-art stadion en zette het z'n schouders onder het Eurostadion, dat voor het EK 2020 op parking C moest komen. Maar in de loop van 2015 keerde de voetbalbond haar kar, en zei ondervoorzitter Bart Verhaeghe dat de Rode Duivels zeker niet het Eurostadion als vaste uitvalsbasis zouden hebben, waardoor het draagvlak voor een nieuw stadion verminderde en het project uiteindelijk definitief afgevoerd werd.

Navigeer door de onderstaande tijdlijn om de lijdensweg van het Eurostadion sinds 2004 te herbeleven.

© Peter Dhondt-BRUZZ

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Stedenbouw , Sport , renovatie , nationaal stadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni