Voormalige sigarettenfabriek wordt woonwijk

© TRANS JAVA WDJ
| De kantoren van British-American Tobacco veranderen in 2020 in 93 flats

De tweede fase van de herbestemming van de British American Tobacco-gebouwen in Molenbeek gaat van start. De fabriek was al verbouwd tot een appartementsblok, nu krijgen de kantoren een nieuwe bestemming.

De gewestelijke ontwikkelaar Citydev heeft zijn plannen bekend gemaakt voor de site van British American Tobacco in Molenbeek, vlak bij het Machtensstadion. Er worden al geen sigaretten meer gedraaid sinds 2001 en in 2017 kregen de eerste bewoners de sleutels van flats die op de plaats van de sigarettenfabriek kwamen. Op de rest van de site huizen nu nog kantoren van de sigarettenmaker, maar die gebouwen krijgen ook een nieuwe bestemming.

De laatste werknemers van British American Tobacco verlaten de site in maart 2020 af, en Citydev gaat de kantoren omvormen tot 93 appartementen. Het architectuurtrio TRANS architectuur, Wessel De Jonge Architecten en Java Architects tekenen de site. De opdracht voor werken wordt eind 2020 uitgeschreven.

"Het project dat de combinatie voorstelde, werd onder meer gekozen wegens het respect voor de historische identiteit van het te renoveren gebouw, de geslaagde stedelijke integratie van de nieuwbouw en de kwaliteit van de woningen. Bovendien zal zo’n 35 procent van de woningen voldoen aan de nulenergienorm," zegt Citydev in een persbericht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?