VUB en ULB krijgen gratis erfpacht over legerkazernes Elsene

© USQ evr-Architecten / BC-Architects / Callebaut-Architecten / VK-Engineering
| De plannen voor Usquare in de voormalige kazernes in Elsene.

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université Libre de Bruxelles (ULB) krijgen gratis en voor vijftig jaar het erfpacht over een deel van de voormalige Fritz Toussaint-kazerne in Elsene, nu gekend als Usquare. Brussels minister president Rudi Vervoort (PS) en rectoren Caroline Pauwels (VUB) en Annemie Schaus (ULB) ondertekenden dinsdag de erfpachtovereenkomst.

De erfpacht omvat de zes gebouwen van de oude legerkazerne aan de Generaal Jacqueslaan en de Kroonlaan. Samen zijn die goed voor voor een totale oppervlakte van 10.805 m2. De erfpachtovereenkomst geeft beide universiteiten het recht om de gebouwen te renoveren en in te richten als een innovatief universitair centrum. Er kunnen ook studentenkoten gebouwd worden. Het Brussels gewest behoudt de controle over de grond.

"We zullen samenwerkingsverbanden uitrollen op het vlak van duurzaamheid, entrepreneurship, innovatie en co-creatie. Het project krijgt ook een internationale dimensie, met huisvesting voor studenten en onderzoekers en met een internationale onthaalruimte", vertelt VUB-rector Pauwels.

Het gewest en de universiteiten krijgen voor de verbouwingen financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Voor de werkzaamheden onder leiding van de VUB en ULB wordt 9 miljoen euro uitgetrokken.

De zes gebouwen waarover de Brusselse universiteiten het erfpacht krijgen, vormen het academische deel van Usquare.brussels, want het hele project bevat in totaal 22 gebouwen. De site wordt volledig omgebouwd tot een open, gemengde, dynamische en innovatieve wijk met onder meer gezinswoningen en een duurzame voedingsmarkt. Voor de bouw van de markt trekt het EFRO 1,4 miljoen euro uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?