Wandel eens virtueel door de voetgangerszone

© SUM
| Wandel eens virtueel door de voetgangerszone

Op een nieuwe website kun je alle hoeken van de afgewerkte centrale lanen verkennen. Links, rechts, boven of onder, de voetgangerszone geeft al haar geheimen prijs. De website is ook geschikt voor virtual-reality-brillen. Zo lijkt het alsof je er middenin staat.

Op de pagina zijn de autovrije centrale lanen vanuit 15 kijkrichtingen gesimuleerd. Het gaat niet om gewone simulatiebeelden, je kunt je 360 graden draaien. Zo kun je een blik werpen op alle kanten van de voetgangerszone: de centrale lanen, het Beursplein, de Ortsstraat, het Fontainasplein en het De Brouckèreplein.

De heraanleg van de voetgangerszone is al een tijd volop bezig, dat geeft al een indruk van hoe de centrale lanen er zullen uitzien. Voor de drie pleinen van de zone is dat nog niet het geval: het De Brouckèreplein is een grote werf, en op het Beursplein en het Fontainasplein moeten de werken nog starten.

Beursplein virtual reality
© SUM
| Het Beursplein wordt een grote vlakte na de heraanleg

Enorm Beursplein

De website toont wat we kunnen verwachten van de pleinen. Vooral de grote oppervlakte van het Beursplein valt op, doordat het hele plein met één soort steen wordt aangelegd en de obstakels zoals bloembakken verdwijnen. Het Fontainasplein krijgt dan weer verschillende groene hoekjes. De virtuele bomen kregen duidelijk wel al wat tijd om te groeien, in tegenstelling tot de jonge boompjes die in het echt geplant worden.

Momenteel wordt er gewerkt op het De Brouckèreplein en de Anspachlaan, tussen de Grétrystraat en de Kiekenmarkt, en tussen de Verversstraat en het Fontainasplein. Eind dit jaar moeten die twee laatste stukken af zijn. Volgend jaar beginnen de werken aan het Beursplein en het Fontainasplein.

Fontainasplein
© SUM
| Het Fontainsplein, richting Zuidstation.

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?